Aardappelgratin

Aardappelgratin

Een van mijn favoriete aardappelschotels is die van pommes dauphine oftewel een aardappelgratin. Met slechts een paar ingrediënten zet je een heerlijke schaal met dampende aardappeltjes op tafel. De truc is wel om de aardappelen goed gaar te krijgen, maar als dat eenmaal is gelukt dan kun je er niet vanaf blijven.

Op de een of andere manier associeer ik dit gerecht altijd met de kerst, maar eet het gerust ook zomaar.

Aardappelgratin (Pommes Dauphine)

Nodig
Bijgerecht voor 6 personen

– 1 kilo vastkokende aardappelen
– 150 ml room (evt. te vervangen door melk voor een lightversie)
– zout en peper
– 100 gram geraspte oude kaas
– 100 gram boter, in kleine stukjes gesneden
– 2 teentjes knoflook

Aardappelgratin

Bereiding
Schil en was de aardappelen en snijd in schijfjes van maximaal een halve cm dik. Voeg de aardappelschijfjes toe aan een pan met kokend water en laat 4-5 minuten koken met een beetje zout. Giet de pan af en laat de schijfjes een beetje afkoelen. (Je kunt de aardappelen ook rauw aan de schotel toevoegen, maar mijn ervaring is dat de aardappel dan nog vaak rauw is na 40 minuten bakken..)

Pel de teentjes knoflook en snijd ze fijn of pers ze met een knoflookpers. Wrijf de bodem en wanden van een ovenschaal in met de fijngemaakte knoflook en vet de schaal daarna royaal in olie. Leg de helft van de aardappelschijfjes in de ovenschaal. Bestrooi dit met zout, peper, kaas en verdeel een deel van de boterblokjes. Leg de overige aardappelschijfjes hier netjes bovenop en bestrooi met de rest van de kaas, zout, peper en boter. Schenk de room (of melk) aan de zijkant van de schotel bij, rondom de aardappelen.

Zet de ovenschaal bovenin de oven en bak de aardappelgratin in 30-40 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 200 graden (of 180 graden hetelucht) of totdat de aardappelen zacht zijn en de bovenkant mooi bruin is geworden.

Aardappelgratin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *