Klassieke appelmoes

header_AppelmoesVorig jaar zag ik zo rond de kerst in een supermarkt appelmoes in een zakje liggen. Ja echt, appelmoes in een zakje. En nee het was geen moes, maar een soort poeder. Je hoefde er alleen maar water bij te doen en dan had je lekker snel een portie appelmoes op tafel. Ik vond het maar wat fascinerend. Zeker als je weet dat zélf appelmoes maken bijna net zo makkelijk is. Naast water moet je alleen nog kaneel en eventueel wat suiker toevoegen en that’s it. Voor mij geen appelmoes uit een zakje dus.

Een recept voor klassieke appelmoes is wat mij betreft een recept die niet in je repertoire mag ontbreken, tenzij je natuurlijk geen appels lust. Het is een zeer eenvoudig recept dat ook prima met kinderen gemaakt kan worden. Gebruik appels uit het seizoen (dat doe ik in ieder geval altijd), dan zit je altijd goed qua smaak. Heb je hele zoete appels, dan kun je de moes suikervrij maken door de suiker weg te laten. (Ik vind het stiekem altijd wel lekker om iets van suiker toe te voegen, maar nooit te veel.)

Appelmoes 1
Klassieke appelmoes

Nodig
Bijgerecht voor 4 personen

– 1 kilo appels uit het seizoen
– 2 theelepels kaneel
– 2 à 3 eetlepels suiker
– 4 eetlepels water

Appelmoes 2Bereiding
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes (2 cm). Doe de appels met de overige ingrediënten in een pan en breng aan de kook. Laat de appeltjes vervolgens ongeveer een kwartier tot twintig minuten stoven. In ieder geval totdat ze zacht zijn. Haal de pan van het vuur. Als er veel vocht uit de appels is gekomen, schep dan een deel uit de pan met een lepel.

Stamp de appels met een stamper tot een grove appelcompôte of pureer met een staafmixer tot een gladde appelmoes.

Serveer lauwwarm of koud als bijgerecht bij vlees of eet als dessert met wat vanilleijs.
Appelmoes 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *