Appeltaart met frangipane

Appeltaart met frangipane recept van Bakmuts

Appeltaart is dus echt één van mijn absolute favoriete taarten. De herfst vind ik altijd dé tijd van het jaar voor appeltaart. Ergens vind ik het ook altijd wel zen om een appeltaart te maken. Deeg kneden, appels schillen, de taart mooi bekleden en dan heb ik het nog niet eens gehad over de geur. Het hele huis ruikt naar herfst (met dank aan de kaneel). Meestal maak ik een klassieke appeltaart (deze!), maar deze taart met frangipane (een soort pasta van amandelmeel, ei en suiker) is toch ook wel to die for.

Ik maakte de taart in het kader van de #swiepswoepswap (een foodblogswap op instagram) wederom georganiseerd door Mandy van de website mandyandmore (als je toch bezig bent: bekijk dan ook haar instagram; haar stories zijn vaak echt hilarisch!) Ik werd deze keer gekoppeld aan Suus van Laundryfood. Toen ik op haar website aan het rondneuzen was en dit recept voorbij zag komen, wist ik gelijk dat dit hem werd! Normaal gesproken geef ik nog een eigen twist aan een recept, maar dit keer niet.

Ik maakte de taart net als Suus in een rechthoekige vorm, waardoor het meer een soort plaattaart is geworden. Je kunt hem ook prima in springvorm (26 cm doorsnede) maken. Heerlijk met een bolletje vanille-ijs en/of een flinke dot slagroom!

Nog een tip: je kunt het deeg en de frangipane ook prima een dag van tevoren maken. Kun je de taart de volgende dag snel afmaken.

Appeltaart met frangipane recept van Bakmuts




Appeltaart met frangipane

Recept van Laundryfood (origineel van Rutger Bakt)

Ingrediënten

Deeg
– 175 gram bloem (+ extra voor uitrollen)
– 40 gram amandelmeel
– 100 gram roomboter (kamertemperatuur)
– 75 gram witte basterdsuiker of fijne kristalsuiker
– 1 ei
– snufje zout

Frangipane
– 30 gram bloem
– 100 gram amandelmeel
– 80 gram roomboter (kamertemperatuur)
– 100 gram witte basterdsuiker of fijne kristalsuiker
– 2 eieren
– rasp van 1 citroen (tip: maak citroensuiker)

Appelvulling
– 3 grote appels
– 2 eetlepels suiker
– 1 theelepel kaneel
– evt. wat citroensap tegen het verkleuren

Appeltaart met frangipane recept van Bakmuts
Bereiding

Het deeg heb ik met behulp van de keukenmachine gemaakt. Doe alle ingrediënten in de kom en mix (met het opzetstuk voor koekjesdeeg) tot een samenhangend deeg. Heb je geen keukenmachine? Geen probleem: je kunt het ook met de hand kneden of doe de ingrediënten in een hakmachine, pulse een paar keer en kneed vervolgens tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in een bakje of in plastic folie en laat het minimaal een uur in de koelkast rusten.

Meng voor de frangipane alle ingrediënten tot een egaal mengsel. Ik deed dit ook met behulp van de keukenmachine, maar dit kan ook prima met de hand. Zet apart.

Schil de appels en snijd in vieren. Verwijder de klokhuizen en snijd de appels vervolgens in dunne partjes (ongeveer één cm dik). Voeg wat citroensap toe. Meng in een kommetje de suiker en de kaneel.

Tot zover de voorbereidende werkzaamheden 🙂 Op naar het bakken van de taart! Vet de bakvorm in met wat olie en bestuif met bloem. Schud de bakvorm zodat overal bloem komt te zitten. Rol vervolgens het deeg met wat extra bloem uit totdat het ruim over de bakvorm die je gebruikt heen gaat. Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd eventuele overtollige randen weg.

Smeer de frangipane egaal uit over de bodem van de taart. Verdeel vervolgens de appelschijfjes over de frangipane (of maak een mooi patroontje zoals Suus deed!). Bestrooi de appel met de kaneelsuiker.

Bak de taart in ongeveer 45 minuten af in het midden van de oven op 180 graden conventioneel.





Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Appeltaart met frangipane recept van Bakmuts