Basisrecept cake of cupcakes

header_basiscake

Voor vandaag heb ik weer een heerlijk basisrecept voor jullie, namelijk voor cake. Ik verbaas me altijd over de kant-en-klare cakemixen in de winkel. Ik vraag me dan altijd af wat er meer in kan zitten dan bloem, bakpoeder en zout. Aangezien dit de enige droge ingrediënten zijn die je toevoegt, naast suiker. Je betaalt er naar verhouding een vermogen voor, terwijl het zelf bakken van een cake zó ontzettend makkelijk is. De verhoudingen zijn makkelijk te onthouden en aan te passen naar de hoeveelheid cake die je nodig hebt.

Goed, een basisrecept voor cake of cupcakes kon dan ook niet ontbreken op mijn site, dacht ik zo!

Basiscake 1

Basisrecept cake of cupcakes

Nodig
Voor 1 grote cake of 24 grote cupcakes
– 250 gram bloem, gezeefd*
– 2 theelepels bakpoeder*
– 250 gram witte basterdsuiker of fijne kristalsuiker
– 250 gram roomboter
– 4 eieren (gebruik bij kleine eitjes 5 i.p.v. 4 eieren)
– snufje zout
– 1 theelepel vanille-essence (of extract) of 1 theelepel vanillesuiker
– een scheutje melk (ongeveer 3 eetlepels)

* Te vervangen door zelfrijzend bakmeel. Voeg dan geen bakpoeder toe!

Basiscake 3

Bereiding
Mix de suiker en de boter tot een samenhangende crème en klop vervolgens de eieren, de vanille-essence (of extract) en de melk door de botercrème. Mix alles goed door.

Schep voorzichtig de gezeefde bloem met het bakpoeder en het zout door het beslag en meng of mix dit tot alle droge ingrediënten zijn opgenomen in het beslag.

Vet een cakevorm of muffinvorm in. (Bij muffins maak ik altijd gebruik van de papieren vormpjes om de muffinvorm mee te bedekken.) Vul de cakevorm of muffinvormpjes met het beslag. Voor de muffins is het genoeg als de vormpjes voor 2/3 zijn gevuld met beslag.

Bak de cake in 60 minuten in de oven op 175 graden (160 graden hetelucht). Zet de cake – indien mogelijk – wat lager in de oven (net onder het midden). Indien je voor de cupcakes gaat, dan hoeven deze slechts 20 minuten in de oven. Controleer met een houten prikker of de cake gaar is. Komt de prikker er droog uit, dan is de cake gaar. Zo niet, bak hem dan nog even door. Let er wel op dat je de eerste +/- 40 minuten de ovendeur niet open doet, want dan kan de cake instorten.

Als je minder of meer muffins wilt, kun je het recept gemakkelijk delen of vermenigvuldigen. Hou er rekening mee dat de verhouding altijd 1:1 als het gaat om de vier basisingrediënten: voor een basiscake gebruik je altijd gelijke hoeveelheden bloem, suiker, boter en eieren (1 ei is ongeveer 60 gram; voeg bij kleine eitjes eventueel een extra ei toe).

Basiscake 2