Basisrecept muffins

muffins_header

Een aantal jaren geleden, toen de cupcakes nog niet hip waren, maakte ik regelmatig muffins. Inmiddels was ik vergeten hoe snel en hoe gemakkelijk je deze brood-achtige cakejes maakt. Om de muffins weer een beetje uit de vergetelheid te halen, deel ik vandaag met jullie het basisrecept voor muffins en twee smaakvarianten.

Basisrecept muffins

Ingrediënten
Voor twaalf grote muffins

– 300 gram zelfrijzend bakmeel
– 2 theelepels bakpoeder
– 80 gram suiker
– snufje zout
– 2 eieren
– 200 ml. melk
– 75 ml. zonnebloemolie
muffins1_postBereiding
Voor het maken van muffins heb je geen mixer of keukenmachine nodig. Een lepel of spatel volstaat, aangezien het mengsel toch niet al te lang gemixt mag worden. Een muffin is zeer gemakkelijk om te maken. Je mengt in een kom alle droge ingrediënten: zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, suiker en zout. In een tweede kom meng je alle natte ingrediënten: eieren, melk en zonnebloemolie. Zorg dat je bij de natte ingrediënten ervoor zorgt dat de eieren goed geklutst worden.

Schenk vervolgens de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten, terwijl je ondertussen rustig roert met de lepel of spatel. Roer niet te lang, maar zorg dat alle ingrediënten (zoveel mogelijk) met elkaar zijn vermengd. Het is niet erg als er nog klonten in het beslag zitten. Vanaf dit punt kun je smaakmakers als stukjes chocola, fruit, etc, toevoegen. (Zie ook de variatietips hieronder!)

Doe, indien je deze gebruikt, de papieren vormpjes in een grote muffinvorm (of losse muffinvormpjes) en schep in iedere holte flink wat beslag. Bak de muffins in 25 minuten goudbruin in het midden van de oven op 200 graden (of 180 graden hetelucht).

De muffins zijn heerlijk als tussendoortje of als lunch. Wil je de muffins gezonder maken, dan kun je het zelfrijzend bakmeel vervangen door bijvoorbeeld volkorenmeel. Voeg dan wel een extra theelepel bakpoeder toe. Of vervang het het meel deels door havermout. Hetzelfde geldt voor de zoetstof: je kunt (witte) suiker gebruiken, maar ook rietsuiker, honing, etc. En tot slot is het ook leuk om te experimenteren met zuivel: vervang de melk door yoghurt, karnemelk of een koemelkvrije variant. Je ziet, je kunt echt alle kanten op met dit recept!

Variatie 1: Blauwe bes & witte chocolade
Op diverse websites en kookblogs zag ik de laatste tijd weer regelmatig muffins voorbij komen, waaronder de variant met blauwe bes en witte chocolade. Die moest ik toch écht eens proberen! Voor twaalf muffins heb je het volgende nodig:
– 1x basisrecept muffins
– 100 gram witte chocolade in blokjes (niet te klein anders smelten ze volledig!)
– verse of diepvries blauwe bessen naar smaak (ik gebruikte +/- 150 gram)

Maak het bovenstaande basisrecept en voeg, nadat de droge en natte ingrediënten door elkaar zijn geroerd, de witte chocolade en de blauwe bessen toe. Verdeel het mengsel over de muffinvormen en bak de muffins in 25 minuten goudbruin in het midden van de oven op 200 graden (of 180 graden hetelucht). muffins2_post

Variatie 2: Appel & kaneel
Een klassieke combinatie is toch wel de appel en kaneelvariant. Voor twaalf muffins heb je het volgende nodig:
– 1x basisrecept muffins, waarbij je eventueel de witte suiker vervangt voor bruine suiker
– 1 theelepel kaneel
– 2 appels

Schil twee appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes. Meng in een schaaltje de appels met de kaneel en laat even intrekken terwijl je het beslag maakt. Maak het bovenstaande basisrecept en voeg, nadat de droge en natte ingrediënten door elkaar zijn geroerd, de appelblokjes toe. Verdeel het mengsel over de muffinvormen en bak de muffins in 25 minuten goudbruin in het midden van de oven op 200 graden (of 180 graden hetelucht).

muffins3_post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *