Bieten tarte tatin

bietentaart_headerEen tijdje terug lag een pakje gekookte bietjes te wachten om opgegeten te worden. Normaal eet ik ze koud in een salade, maar deze keer wilde ik eens wat anders. Ik had al eens gelezen dat bietjes goed gecombineerd kunnen worden met uien en feta en met deze informatie in het achterhoofd ben ik gaan experimenteren met een bietentaart. Het resulteerde in een hartige tarte tatin die tot mijn verbazing erg lekker was. Een receptje om te delen dus.

Bieten tarte tatin

Ingrediënten

Voor 1 quiche/4 personen
– 500 gram voorgekookte bietjes
– 3-4 plakjes bladerdeeg (afhankelijk van het formaat van je bakvorm)
– 2 rode uien
– olijfolie of (room)boter om te bakken
– 1 eetlepel rietsuiker
– 1 eetlepel balsamicoazijn
– feta naar smaak
– 1 takje rozemarijn

bietentaart_post

Bereiding
Je begint met het maken van de gekaramelliseerde uien. Snijd de uien hiervoor in halve ringen. (Dit doe je door de uien in twee helften te snijden en vervolgens in plakjes.) Verhit een koekenpan en wacht tot de pan warm is, maar nog niet heet. Voeg op dat moment de uien toe samen met de olijfolie of de boter. Laat dit zachtjes smoren gedurende een minuut of tien en roer af en toe. De uien moeten glazig worden, maar nog niet bruin. Voeg na vervolgens de rietsuiker en de balsamicoazijn toe en laat nog eens twintig minuten zachtjes smoren. Roer regelmatig om te voorkomen dat de uien aanbakken.

Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat deze ontdooien. Snijd ondertussen de voorgekookte bietjes (ik koop ze kant en klaar) in schijfjes. Let op, je handen kunnen erg rood worden (en blijven), -dus gebruik eventueel plastic handschoentjes als je de bietjes gaat snijden.

Vet een quichevorm of kleine bakvorm (ik gebruikte er eentje van 22 cm) in met wat olijfolie en bedek de bodem met de gekaramelliseerde uien. Leg de plakjes biet dakpansgewijs op de uien. Rol vervolgens het bladerdeeg uit tot een lap die iets groter is dan de vorm die je gebruikt. Prik er wat gaatjes in, zodat de lucht kan ontsnappen tijdens het bakken, en leg het deeg over de bietjes. Vouw het overtollige deeg naar binnen en duw aan de zijkanten het deeg goed aan.

Bak de tarte tatin in 30 minuten af in een voorverwarmde oven op 200 graden (hetelucht: 180 graden). Snijd in de tussentijd de feta fijn tot kruimels. Zodra de tarte tatin klaar is, draai je deze met behulp van een bord om. Verdeel de verkruimelde feta over de taart. Ik vind het persoonlijk erg lekker als de taart met veel feta wordt gegeten. Het zoute van de kaas combineert namelijk goed met de van nature zoete bietjes en gekaramelliseerde uien. Tot slot garneer je de taart met wat blaadjes rozemarijn.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *