Bietjessalade

Header_Bietjessalade

Ik vond dat het wel weer eens tijd was voor iets gezonds, jullie ook niet? Sowieso proberen we de laatste tijd weer wat meer gezonde maaltijden op het menu te zetten (want dat schoot er de laatste tijd een beetje bij in..) en salades vind ik altijd erg lekker. Voorheen aten we één keer per week een zelfgemaakte caesersalade, maar op een gegeven moment kwam deze zo ontzettend onze neus uit, dat we spontaan een hele tijd geen salades meer hebben gemaakt.

Voor onze dochter, voor wie ik zelf hapjes klaarmaak, kocht ik laatst een pak voorgekookte bietjes. Aangezien ze dit toch niet allemaal opeet, bedacht ik me dat ik er wel eens een salade van kon maken. Salade met bietjes (of kroten zoals ze hier in de regio worden genoemd) heb ik vaker gegeten, maar ik had het nog nooit zelf gemaakt. Wel wist ik nog van mijn bieten tarte tatin dat de combinatie van bieten met feta en iets zoets een erg lekkere combi is. Daaruit ontstond de volgende salade. Ik vond hem erg geslaagd en ik hoop dat jullie hem net zo lekker vinden als ik!

Bietjessalade_2

Bietensalade

Nodig
Voor 2 personen

Salade
– 80 gram gemengde sla
– 4 voorgekookte bietjes
– 50 gram feta
– 30 gram pijnboompitten (2 eetlepels)
– 1 sjalot

Dressing
– 2 eetlepels balsamicoazijn
– 2 eetlepels zonnebloemolie
– 1 theelepel honing
– peper en zout naar smaak

Bietjessalade_5
Bereiding
Ik ben begonnen met het roosteren van de pijnboompitten. Verhit een pan op het vuur, zonder boter of olie, en bak de pijnboompitten (met wat zout) totdat deze goudbruin zijn en beginnen te geuren. Leg de pijnboompitten even apart.

Snijd de bietjes in stukjes (tip: gebruik een vork of plastic handschoentjes tegen rode vingers).Ik sneed de bietjes door de helft en sneed ze daarna in dunne plakken. Prak de feta met een vork, zodat het verkruimelt. Snipper de sjalot fijn.

Verdeel over twee borden de sla, de sjalot en de bietjes. Verspreid de feta en de pijnboompitten gelijkmatig over de salade.

Meng voor de dressing alle ingrediënten in een kommetje en verdeel naar smaak over de borden.

Lekker als lunchgerecht of met brood als maaltijdsalade.

Bietjessalade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *