Chocolade-karameltaartjes

Chocolade-karameltaartjes recept van Bakmuts

Het was weer swiepswoepswap-tijd deze maand! Voor wie denkt ‘huh’: dat is een hele leuke foodblog/-instaswap georganiseerd door Mandy van de website mandyandmore.nl Ik mocht een recept maken van de website van Miek en met nog een blikje dulce de leche in de voorraadkast, was de keuze snel gemaakt en besloot ik te gaan voor de chocolade-karameltaartjes. Een knapperige chocoladebodem met een vulling van dulce de leche en zeezout.

Nu moet ik bekennen dat ik dulce de leche zo puur uit het potje iets te euhh.. puur vind (ik ben ook eigenlijk geen hele grote karamelliefhebber, maar goed dat moet je maar niet verder vertellen), dus ik swoepte er mijn eigen draai aan. De vulling werd een karamelmousse van dulce de leche met slagroom. Bestrooid met wat geraspte pure chocolade. Wat een fijn taartje was dit! Ik deed wel stiekem iets meer suiker in de bodem (maar dat moet je ook maar niet verder vertellen ;-))

Uiteraard verliep de swiepswoepswap ook deze maand niet zonder slag of stoot. Ik denk dat dat gewoon traditie is. De vormpjes waar ik de bodems in had gebakken waren het er niet mee eens dat ze losgemaakt werden van die heerlijke chocoladekoekbodem. De helft was dan ook gesneuveld. Maar hee: ik heb ontdekt dat een deconstructed chocolade-karameltaartje ook best prima smaakt. Men neme een gebroken chocoladekoekbodem met een flinke dot karamelmousse afgetopt met wat geraspte pure chocola. Lekker hoor! (Miek deed zelf trouwens gesmolten chocolade over de dulce de leche. Dit leek mij ook heel lekker, alleen denk ik dat dat geen goede combi was met de redelijk zachte karamelcrème die ik had gefabriceerd.)

Dulce de leche kun je trouwens heel makkelijk zelf maken. Ik heb maar gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om het ‘recept’ hiervan uit te werken. Ik zal het hieronder linken in het recept. Hou er rekening mee dat je wel even de tijd moet nemen om de dulce de leche moet maken. Het is heel makkelijk (lees: de pan met water doet het werk), maar je moet wel geduld hebben.

Chocolade-karameltaartjes recept van Bakmuts




Chocolade-karameltaartjes

Bron: het recept van miekbax

Ingrediënten

Voor ongeveer 6 kleine taartjes

Voor de bodem

– 15 gram cacaopoeder (ik gebruik die van Droste)
– 130 gram bloem
– 60 gram fijne kristalsuiker
– 1 eidooier
– 1 theelepel vanille-extract
– 85 gram koude boter
– snufje zout

Voor de vulling

– 200 ml slagroom
– 100 gram dulce de leche (het recept vind je hier)
– optioneel: een zakje klopfix
– een klein blokje pure chocolade
– zeezout

Extra nodig

– 6 kleine taartvormpjes met uitneembarebodem of een (spring)vorm van 20 cm
– bakpapier
– bakbonen of gedroogde bonen

Chocolade-karameltaartjes recept van Bakmuts
Bereiding

We beginnen met de bodems. Ik gebruik kleine bakvormpjes waarvan je de bodem eruit kunt duwen. Zoals ik hierboven schreef, is het soms wat lastig om de bodems er netjes uit te krijgen. Je zou het ook in een grotere taartvorm kunnen maken (20 cm).

Mix de suiker en boter tot een smeuïge botercrème. Voeg de eidooier en het vanille-extract toe en mix. Voeg daarna de bloem lepel voor lepel toe, samen met de cacao en het snufje zout. Meng of kneed het zelf tot een soepel deeg. Let op: als je dit met de hand doet, dan merk je dat het een plakkerig deeg is. Bedek het deeg met wat plastic folie of doe het in een bakje met een deksel en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Vet de vormpjes goed in. Ik spray wat neutrale olie in de vormpjes en bestrooi daarna met een beetje bloem. Verdeel het deeg in zes gelijke balletjes en rol deze uit. Bekleed de taartvormpjes met het deeg en snijd het overtollige deeg aan de bovenste rand af.

Knip zes bakpapiertjes net iets groter dan de taartvormen en leg bovenop het deeg. Vul met de bakbonen of gedroogde bonen en bak de taartjes eerst 8 minuten op 175 graden (conventioneel) in het midden van de oven. Haal daarna voorzichtig (want heet!) de bakbonen en de bakpapiertjes uit de vormen. Bak de taartjes daarna nog een minuut of 5 in de oven. Het deeg wordt met het afkoelen vanzelf hard. Laat de bodems nu afkoelen en haal daarna voorzichtig de koekbodem uit de vormen. (Geen tips helaas voor het eruit halen, aangezien er bij mij ook 3 sneuvelden.) Maak je de taart in een grote vorm, dan zou ik deze eerst ongeveer 15 minuten blind bakken en daarna nog zo’n 10 minuten zonder de vulling.

Voor de vulling klopte ik de dulce de leche los in een kommetje. Als er veel brokjes in zitten, kun je het even kort in de magnetron zetten (ik deed een minuut op 180 Watt) zodat het wat zachter wordt. Klop de slagroom eventueel met een zakje klopfix stijf. Ik had het zelf zonder klopfix gedaan, maar ik merkte dat de crème wel redelijk zacht bleef. Zeker met het warme weer van de laatste dagen. Mijn ervaring met klopfix is dat het er goed voor zorgt dat de slagroom zijn vorm beter houdt. Meng een flinke lepel slagroom met de dulce de leche. Schep daarna steeds een flinke lepel slagroom erbij, totdat alle slagroom en dulce de leche zijn getransformeerd in een heerlijke karamelmousse. Idealiter laat je de mousse nog even opstijven in de koelkast.

Schep de karamelmousse in de taartbodems. Wat je over hebt, lepel je gewoon zo naar binnen. De chef krijgt de restjes toch? Strooi een klein beetje gemalen zeezout over de mousse. Rasp tot slot een blokje chocola en verdeel dit ook over de mousse.





Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Chocolade-karameltaartjes recept van Bakmuts