Chocoladekoekjes

De lekkerste chocoladekoekjes recept van Bakmuts.

Vandaag heb ik een recept voor de lekkerste chocoladekoekjes voor jullie. Waarom ik weet dat deze de lekkerste zijn? Dat vond de zoekmachine die ik gebruikte om te zoeken naar het lekkerste recept voor zelfgemaakte koekjes mét chocola haha. (Ze zijn ook wel erg lekker hoor!) Hoewel er tussen de resultaten ook wel erg veel ‘gewone’ chocolate chip cookies voorbij kwamen, was dat nou net niet wat ik bedoelde. Daar heb ik al een paar jaar geleden het -volgens the interwebs- lekkerste recept van gedeeld namelijk (check ‘m hier!) Ik bedoel van die heerlijke grote chocoladekoeken met stukjes chocola er in. Eigenlijk wil ik gewoon chocolade chocolate chip cookies 😉 Je ziet ze vaak bij de verse broodjesafdeling van de supermarkt, maar nu wilde ik ze een keer zelf maken.

De website van BBC Goodfood had wat ik zocht. Ik maakte de helft van het recept en paste her en der wat kleine dingetjes aan (waaronder de bak- en rusttijd), want mensen: koekjesdeeg laten rusten is het geheim om ervoor te zorgen dat ze hun vorm houden en niet uitlopen (a.k.a. in een grote plak koek veranderen) in de oven. En met rusten bedoel ik echt gewoon RUST. Niet een half uurtje wachten, nee gewoon een hele nacht of het liefst een hele dag in de koelkast laten liggen. Ik weet het, het is heel moeilijk, maar echt. Je krijgt er zoveel voor terug 😉 Geduld bij koekjesbakken is the key! (Maareh.. ik hou je niet tegen als je toch maar een half uurtje wacht. De koeken zullen dan wat platter en groter worden. Hou daar rekening mee bij het op de bakplaat leggen.)

Laten we beginnen!

De lekkerste chocoladekoekjes recept van Bakmuts.
Chocoladekoeken (of chocolade chocolate chip cookies)
Bron: chocolate chip cookies van cazandjay via BBC Goodfood

Nodig
Voor ongeveer 12-14 koeken; je kunt het recept ook verdubbelen

– 100 gram zachte roomboter
– 150 gram bruine basterdsuiker
– 1 theelepel vanille-extract of vanille-essence
– 1 ei
– 150 gram bloem
– 2 theelepels bakpoeder
– 40 gram cacaopoeder
– snuf zout
– 150 gram pure chocola in kleine blokjes (halve cm) gesneden (of gebruik van die chocolade chips)

De lekkerste chocoladekoekjes recept van Bakmuts.
Bereiding
Mix de suiker en de roomboter tot een crème. Je moet zeker een minuut of vijf kloppen en dan zie je de structuur van het mengsel veranderen en ook de kleur wordt lichter. Voeg het vanille-extract en het ei toe.

Zeef in een andere kom de bloem, het cacaopoeder en het bakpoeder. Voeg een snufje zout toe. Voeg het bloemmengsel in drie delen toe aan de botercrème. Mix rustig, want anders zit het bloemmengsel in je haar of tegen het plafond ofzo, tot je een deeg hebt. Roer met een lepel of spatel de chocoladestukjes door het deeg.

Let op: het deeg is heel plakkerig. Dat hoort zo. Dek de kom af met plastic of verpak het deeg in plastic folie en laat het zo lang mogelijk rusten (een nacht tot een hele dag) in de koelkast. Haal het deeg uit de koelkast. Laat het eventueel even op temperatuur komen, want als het te hard is kun je niet goed de koeken vormen. (Zoals ik hierboven ook al aangaf, kun je het deeg ook korter laten rusten, bijv. een half uur, hou er dan rekening mee dat de koeken groter en platter worden.)

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Neem een stuk deeg ter grootte van een golfballetje en maak hier een bolletje van. Leg het bolletje op het bakpapier en druk een beetje plat (niet als een dubbeltje, het koekje mag zeker wel een een centimeter dik blijven). Laat wat ruimte tussen de koekjes, zodat ze iets kunnen uitlopen. Waarschijnlijk heb je twee bakplaten nodig of moet je de koeken in twee delen bakken.

Bak de chocoladekoeken in 16-18 minuten af in de oven op 180 graden conventioneel. Laat de koekjes eerst iets afkoelen, want als ze net uit de oven komen zijn ze sowieso zacht. In een koektrommel blijven ze wel een dag of vijf houdbaar (als ze dat halen natuurlijk).

De lekkerste chocoladekoekjes recept van Bakmuts.