Chocolate chip cookies

CCC_header_3794Als je van chocola én koekjes houdt, dan moet je dit recept echt proberen! Al eerder maakte ik chocolate chip cookies. Die waren in principe wel lekker, maar niet zo bijzonder. Ik ging dus op zoek naar Het Recept voor deze koekjes. Al vrij snel kwam ik uit op een recept van de New York Times die zo aardig waren geweest om Het Recept al in 2008 te publiceren. Misschien heb ik al die jaren onder een steen gelegen, want dit recept duikt echt overal op als je gaat zoeken op internet en ik had er nog nooit van gehoord. Ik moest dit dus proberen.

En tjonge wat zijn ze lekker! Zowel knapperig van buiten als zacht van binnen. En dan nog die stukjes chocola erdoor. Ook het zeezout moet je écht proberen. Ik was wat sceptisch, maar het is echt heerlijk! Blijkbaar haalt het zout de zoete smaak uit gerechten verder omhoog. Het enige nadeel van dit recept is dat je 24 uur (!!) moet wachten. Het deeg moet rusten, zodat de koekjes extra knapperig worden. Verder begreep ik dat het voorkomt dat de koeken in de oven enorm gaan ‘uitlopen’ op de bakplaat. (Maar geloof me, het is het wachten waard.)

Het oorspronkelijke recept is in Amerikaanse maten geschreven. Ik heb het voor jullie ‘vertaald’ naar ons metrisch stelsel. Verder heb ik het recept gehalveerd. Ik was namelijk zo naïef om gewoon aan het recept beginnen (want hé ik had toch alles al in huis) om halverwege tot de conclusie te komen dat het recept niet alleen in Amerikaanse maten maar ook naar Amerikaanse hoeveelheden is geschreven. Daar zat ik dan met 24 grote chocolate chip cookies. Familie en vrienden waren in ieder geval blij met me 😉 Goed dan, nu het recept.

Chocolate chip cookies
Voor 12 grote koeken van ongeveer 10-12 cm doorsnede

Naar een recept van de New York Times.

Nodig
– 125 gram patentbloem*
– 125 gram tarwebloem*
– 5 gram baking soda (te koop via internet/toko/Dille & Kamille)
– 4 gram bakpoeder
– ¾ theelepel zout
– 140 gram ongezouten (room)boter
– 100 gram bruine suiker (basterd- of rietsuiker)
– 100 gram fijne witte kristalsuiker
– 1 groot ei (maat L en anders 1,5 ei van een kleinere maat)
– 1 theelepel vanille-extract of –essence
– 200 gram pure chocolade (reep)
– zeezout (in molen) om te bestrooien

* Nog even een opmerking over de bloemsoorten. Er worden twee soorten bloem gebruikt, om de krokante en tegelijkertijd zachte structuur te krijgen van de koeken. Tarwebloem heeft een lager glutengehalte dan patentbloem (= gezeefde tarwebloem) en zorgt voor een meer bros gebak, zoals zandgebak. Patentbloem heeft een hoger glutengehalte en zorgt voor luchtigheid in gebak of cake. Beiden koop je gewoon in de supermarkt. Tarwebloem is vaak de goedkoopste soort in het bloem- en meelschap.
wmCCC_02_3777Bereiding
Meng de twee bloemsoorten met de baking soda, het bakpoeder en het zout. Zet apart.
Hak de reep chocolade in stukjes (ik sneed ieder vierkant blokjes van de reep in 4 stukken). Of gebruik van die kant- en klare chocoladestukjes. Zet apart.

Klop met een mixer de boter en beide suikers in ongeveer 5 minuten tot een botercrème. Voeg het ei toe en klop nog even door. Voeg tot slot de vanille toe. Zet de mixer nu op de meest rustige stand en voeg (voorzichtig vanwege opstuiven) het bloemmengsel toe. Mix het geheel 5 – 10 seconden. Voeg de chocolade toe en kneed het geheel met je handen goed door. Vorm een bal van het deeg en doe de bal in een kom. Bedek de kom met wat folie en laat het deeg 24 uur (ja echt zo lang..) rusten in de koelkast.
wmCCC_01_3791Nadat het deeg gerust heeft, kun je ein-de-lijk aan die koekjes beginnen. (We zijn er bijna.) Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Maak balletjes ter grootte van een flinke golfbal van het deeg. (Als het deeg erg koud is, kun je met behulp van een ijslepel wat makkelijker het deeg pakken.) Leg zes tot maximaal acht deegballen op de bakplaat en zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de koekjes is. Ze gaan namelijk smelten en als er te veel op de plaat liggen, dan zullen ze over elkaar heen uitlopen (en dat willen we niet).

Bestrooi de deegbolletjes met wat zeezout en bak ze in 18-20 minuten gaar in het midden van de oven (180 graden). Let op, laat de koeken eerst een beetje afkoelen op de bakplaat. Ze zijn namelijk erg zacht als ze direct uit de oven komen. Na een minuut of vijf kun je ze (met een spatel) verplaatsen om verder af te laten koelen. Bak de rest van de koekjes op dezelfde manier.

Eet smakelijk en ik hoop dat jullie net zo’n fan zijn als ik van deze koekjes!
wmCCC_03_3763

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *