Courgette-kaasmuffins

header_Courgette-kaasmuffins

Met kerst had ik als probeersel eens hartige muffins gemaakt met courgette. De reacties waren unaniem: dit moet op je site! Natuurlijk gingen ze als een speer op en moest ik ze dus opnieuw maken. Het recept is gebaseerd op het basisrecept voor muffins dat ik eerder plaatste, maar dan uiteraard zonder suiker en met iets meer vocht. Gebruik dit recept als basis en experimenteer zelf ook eens met andere smaken! De smaak courgette en kaas was hier in ieder geval een topper!

Wij aten ze bij de tapas die ik had gemaakt, maar je kunt ze ook als snack eten. Zowel warm als koud smaken ze overigens prima!

Courgette-kaasmuffins 2Hartige courgette-kaasmuffins

Nodig
Voor 10 grote muffins of 20 minimuffins

– 150 gram zelfrijzend bakmeel
– 1 theelepel bakpoeder
– snufje zout
– 1 ei
– 150 ml. melk
– 40 ml. zonnebloemolie
– 1/2 courgette, geraspt of heel fijn gesneden
– 75 gram geraspte oude kaas

Courgette-kaasmuffins 3Bereiding
Voor het maken van muffins heb je geen mixer of keukenmachine nodig. Een lepel of spatel volstaat, aangezien het mengsel toch niet al te lang gemixt mag worden. Een muffin is zeer gemakkelijk om te maken. Je mengt in een kom alle droge ingrediënten: zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, geraspte kaas en zout. In een tweede kom meng je alle natte ingrediënten: eieren, melk en zonnebloemolie. Zorg dat je bij de natte ingrediënten ervoor zorgt dat de eieren goed geklutst worden.

Schenk vervolgens de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten, terwijl je ondertussen rustig roert met de lepel of spatel. Roer niet te lang, maar zorg dat alle ingrediënten (zoveel mogelijk) met elkaar zijn vermengd. Het is niet erg als er nog klonten in het beslag zitten. Voeg als laatste de geraspte of fijngesneden courgette toe en roer een laatste keer goed door.

Doe, indien je deze gebruikt, de papieren vormpjes in een grote muffinvorm (of losse muffinvormpjes) en schep in iedere holte flink wat beslag (2/3 gevuld ongeveer). Bak de muffins in 25 minuten goudbruin in het midden van de oven op 200 graden (of 180 graden hetelucht). Minimuffins zijn na ongeveer 15-20 minuten gaar.

Eet de muffins warm of koud.
Courgette-kaasmuffins

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *