Couscousburgers

header_couscousburgers

Voor het laatste testrecept uit het kookboek Veggiestan van Sally Butcher was ik hopeloos voorbereid. Het zijn namelijk geen couscousburgers, maar bulgurburgers. Ik wist zéker dat ik nog bulgur in de kast had staan, maar helaas. Gelukkig smaken ze met couscous ook prima. Toen ging ik verder lezen en zag ik dat ik verder nog wortel nodig had. Ook niet in huis. Nouja, dan maar geen wortel. Al met al werd het toch een prima burger en denk ik dat het misschien zelfs wel lekkerder is zonder de wortel, want de burgers worden al vrij zoet door de andere ingrediënten.

De burgers zijn ieder geval behoorlijk gezond. Boordevol groenten en peulvruchten. Eet ze daarom met lekker veel mayo en ketchup om dat te compenseren. (Grapje natuurlijk, maar die ketchup doet het wel echt goed met deze burger.)

Couscousburgers

Nodig
Voor 6 burgers

– 125 gram couscous (OF 125 gram bulgur)
– 125 ml kokend water (OF 200 ml kokend water)
– 100 gram rode linzen
– 1 grote ui
– 2 tomaten
– 2 eetlepels tahin *
– ¼ theelepel komijnpoeder
– 1 theelepel gedroogde koriander
– ¼ theelepel gerookt paprikapoeder **
– ½ theelepel chilipoeder
– zout en peper
(- optioneel: 1 eetlepel azijn)
– boter of olie om te bakken

* Tahin is een sesampasta en koop je bijvoorbeeld bij de Turkse of Marokkaanse groenteboer/slager. Sommige supermarkten verkopen het ook.
** Gerookt paprikapoeder vond ik op de markt, maar laatst zag ik het ook in de supermarkt (volgens mij bij de Jumbo). Vervang evt. door gewone paprikapoeder. Dit smaakt echter wel heel anders.

Couscousburgers 1Bereiding
Doe de couscous of bulgur in een schaaltje en overgiet met het gekookte water. Meng kort met een vork en laat even staan.

Spoel de linzen goed af en voeg ongeveer 300 ml water toe. Breng het pannetje met de linzen aan de kook en laat de linzen in ongeveer 15-20 minuten gaar worden. Let op dat het op het laatst erg snel kan gaan. Mijn linzen waren bijna tot soep gekookt. Snijd in de tussentijd de ui en de tomaten in stukjes. Verwijder bij de tomaat het vruchtvlees om te voorkomen dat het mengsel te nat is (het vruchtvlees kun je opeten of bijv. in deze tomatensaus verwerken).

Giet de linzen af en doe ze met de ui, tomaten en kruiden in een blender of keukenmachine. Pureer tot een redelijk gladde massa. Roer de couscous of bulgur nog eens door met een vork en voeg de puree toe. Kneed door met je handen en breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Proef of je het zo lekker vindt. Ik vond het mengsel nog wat flauwig en deed er een klein scheutje azijn in voor wat meer zuur.

Maak zes platte hamburgers en bak ze met drie tegelijk in een koekenpan met flink wat boter of olie mooi bruin. Serveer op een broodje met wat sla, mayonaise en ketchup (of wat je verder lekker vindt).

Oordeel
Wij aten de burgers als bijgerecht, maar kwamen al snel tot de conclusie dat dit op een broodje veel lekkerder zou smaken. Het zijn lekkere burgertjes. Een beetje zoetig van smaak. Waarschijnlijk is dat de reden dat ik er iets zuurs bij moest doen om het wat meer naar mijn smaak te krijgen en dat ik er een flinke klodder ketchup bij heb gegeten. Aangezien zelfs de mister – de hardcore carnivoor – zijn goedkeuring gaf, zeg ik: recept geslaagd!

Couscousburgers 2

Wil je de eerdere recepten die ik testte ook nog eens bekijken? Lees dan hier mijn recept voor pittige sperzieboontjes en hier het recept voor falafel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *