Falafel

Falafel

Vorige week schreef ik de recensie over het kookboek Veggiestan van Sally Butcher en deze week heb ik daar het eerste recept van getest, namelijk: de falafel! Oké stiekem had ik deze al een keer eerder gemaakt, maar goed, ik wist in ieder geval dat het met dit gerecht goed zat. Falafel is één van de meest bekende gerechten uit het Midden-Oosten en ik eet het graag met een flinke dot tzatziki op een pita. Je maakt het van kikkererwten en brengt het op smaak met diverse kruiden.Eerlijk gezegd heeft het mij de voorgaande keren wel wat moeite gekost om de falafel te maken. Het is namelijk nogal gevoelig voor uit elkaar vallen in de pan. In kookboeken ziet het er altijd heel makkelijk uit, maar in de praktijk valt het toch wel tegen! Ik heb geprobeerd om de falafel in een droge pan te bakken, te frituren en in een klein laagje olie te bakken. Uiteindelijk bleek het laatste, in combinatie met het goed koud laten worden van het falafel’deeg’, het beste te werken. Ook moet je de falafel niet te groot maken (+/- 4 à 5 cm doorsnede), dan gaat het goed!





Falafel

Voor ongeveer 10 stuks

Ingrediënten

– 200 gram gedroogde kikkererwten (of vervang door 400 gram uit blik, goed uitgelekt)
– 1 theelepel gedroogde koriander (of een handvol verse)
– 1 theelepel gedroogde peterselie (of een handvol verse)
– ½ theelepel baking soda (zuiveringszout)*
– 1 theelepel komijnpoeder
– ¼ theelepel chilipoeder
– 2-3 teentjes knoflook
– 1 grote gele ui
– Zout naar smaak
– Olie om te bakken
– (Evt. wat bloem)

* Baking soda oftewel zuiveringszout kocht ik bij de toko. Het is ook verkrijgbaar bij de drogist (hoewel ik het zelf daar nooit kan vinden) of via het internet.

Falafel recept bakmuts
Bereiding

Begin de avond van tevoren met de gedroogde kikkererwten. Weeg 200 gram af en doe in een schaal. Vul de schaal met water, zodat de kikkererwten ruim onder liggen. Laat de kikkererwten nu minimaal een nacht weken in water. Giet de volgende dag af en droog de kikkererwten met wat keukenpapier of een schone theedoek. Gebruik je kikkererwten uit blik, giet deze dan af, spoel de kikkererwten onder water af en droog de erwten met keukenpapier of een schone theedoek.

Doe de kikkererwten in een keukenmachine. (Rauw, ze hoeven niet eerst gekookt te worden.) Snijd de ui fijn en voeg deze toe. Pel de teentjes knoflook en snijd fijn of pers uit boven de ui en de kikkererwten. Voeg alle kruiden toe, de baking soda en wat zout. (Als de hoeveelheid te veel is voor jouw machine, doe het dan in twee delen.) Zet de machine aan en pureer alle ingrediënten tot een korrelige massa/pasta. Heb je het idee dat het mengsel te nat is om er bolletjes van te maken? Voeg dan wat bloem toe. (Begin met één eetlepel en voeg eventueel meer toe indien nodig. Zeker als je kikkererwten uit blik gebruikt, is de kans groot dat je bloem moet toevoegen.)
Kneed de pasta nog eens door met je handen. Rol met natte handen een stuk of tien balletjes en druk ze plat tot kleine burgertjes (4-5 cm doorsnede). Laat de falafel minimaal een half uur rusten in de koelkast. Mijn ervaring is dat ze dan wat steviger worden.

Verhit een beetje olie in een pan met anti-aanbaklaag en laat goed heet worden. Doe de helft van de burgertjes in de pan en laat 3-4 minuten bakken. De onderkant moet bruin worden. Let op: zoals ik in de inleiding schreef zijn de burgers gevoelig voor uit elkaar vallen dus ga niet te veel met bijvoorbeeld een vork in de burgers zitten prikken maar flip ze voorzichtig om met een spatel. Bak de andere kant ook totdat deze bruin is. Voeg wat nieuwe olie toe aan de pan en bak de tweede helft.

Ik vind het heerlijk om deze burgertjes op een pita te eten met wat tomaat en tzatziki. Je kunt ze ook gewoon als bijgerecht eten.

Oordeel
Falafel uit de supermarkt vind ik op zijn zachtst gezegd niet te eten. Vaak is het gort en gort droog en zit er nauwelijks smaak aan. Dit recept voor falafel vind ik heerlijk. Ze zijn smeuïg en smaken goed. Het nadeel is het bakken van de falafel. Ik heb al meerdere keren het gerecht laten mislukken doordat het fout ging bij het bakken, erg jammer! Wat dat betreft zijn kikkererwten vrij bewerkelijk en is het lastig te zien wanneer het ‘deeg’ voor de falafel stevig genoeg is. Ik hoop dat met mijn bovenstaande tips jullie er wel goed uitkomen!

Volgende week komt er weer een nieuw recept uit het kookboek Veggiestan online!





Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Falafel recept bakmuts