Frambozenbroodjes met amandelspijs

Met het Paasweekend in aantocht wordt het tijd voor een lekker homemade ontbijt-/brunchgerecht. Stiekem maakte ik dit al met kerst om vervolgens weer drukdrukdruk te zijn en straal te vergeten dit recept te posten. Maar goed, Pasen leek mij dus een mooie andere gelegenheid voor deze heerlijke broodjes.

Het recept vond ik op de website van delicious magazine (tof blad!), maar ik paste het wel iets aan aan onze smaak. (De kaneel in de vulling leek mij persoonlijk niet zo lekker en citroen in amandelspijs vind ik zelf niet zo lekker.) Verder hadden wel al zoveel zoetigheid te eten, dat ik het glazuur achterwege heb gelaten.

Ik heb alles een dag van tevoren voorbereid en het deeg ongebakken in de koelkast bewaard. De volgende dag hoef je de broodjes dan alleen nog maar af te bakken. Handig toch!

Frambozenbroodjes met amandelspijs
Bron: deliciousmagazine.nl

Nodig

Voor het deeg
– 500 gram bloem, gezeefd + extra
– 7 gram gedroogde gist
– ¾ theelepel zout
– 2 eetlepels custardpoeder
– 1 ei
– 225 ml melk
– 75 gram roomboter op kamertemperatuur

Voor de vulling
– 250 gram (diepvries)frambozen
– 250 gram amandelspijs
– 1 ei
– 2 eetlepels rietsuiker

Bereiding
Als je diepvriesframbozen gebruikt, moet je eerst de frambozen laten ontdooien. Doe ze in een zeef boven een kommetje, zodat het kan uitlekken.

Voor het brooddeeg doe je de bloem in een kom. Maak een kuiltje en doe hier de gist in. Verdeel vervolgens het zout aan de rand van de bloem (dit mag niet in aanraking komen met de gist), samen met het custardpoeder, het ei, de melk, en de boter (in stukjes/blokjes). Kneed tot een soepel deeg. Dit kan met de hand, maar ook met een keukenmachine. Vorm het deeg tot een bal en leg dit in een (evt. licht ingevette) kom en laat het deeg een uur rusten op een lauwwarme plaats. Ik verwarm zelf altijd de oven even voor op 50 graden en laat hier het deeg in rusten.

Kneed het deeg na het rijzen goed door en rol het uit tot een lap van ca. 25×35 cm. Meng de amandelspijs met het ei totdat het smeuïg is. (Je kunt de amandelspijs evt. ook zelf maken natuurlijk; zie hier mijn recept.) Verdeel de amandelspijs in een brede baan over de breedte van het deeg. Je hoeft het dus niet uit te smeren over de hele lap deeg. Verdeel de frambozen over de spijs en bestrooi met de rietsuiker.

Rol het deeg nu voorzichtig op. De spijs knijp je er namelijk makkelijk uit. Net zoals de frambozen. Snijd de rol vervolgens in 12 dikke plakken. Als je een ronde bakvorm hebt, kun je de plakken hierin leggen. Je kunt het ook op een bakplaat maken. Zorg er in ieder geval wel voor dat de vormen zijn ingevet en/of bekleed met bakpapier. Als je de broodjes de volgende dag afbakt, zet je het deeg afgedekt met ingevet folie in de koelkast. Het deeg zal heel langzaam verder rijzen in de koelkast. Wil je ze gelijk afbakken, dan laat je de broodjes eerst nog 45 minuten afgedekt rijzen op een lauwwarme plek.

Bak de broodjes in 20-25 minuten af op 200 graden (conventioneel). Laat even afkoelen en serveer.