Gepofte knoflook-yoghurtsaus

knoflooksaus_headerKnoflooksaus is echt een van mijn favoriete sausjes. Ik gebruik het zo vaak: bij pita’s met shoarma, tijdens het barbecueën en soms ook gewoon zomaar. Ik had er alleen nooit over nagedacht dat je dit heel makkelijk zelf kunt maken. (Alleen zo jammer dat je er zo van gaat stinken 😛 )

Ik experimenteerde wat met yoghurtsausjes en gepofte knoflook en uiteindelijk kwam ik dit recept. Een heerlijk frisse en romige knoflooksaus die nog redelijk light is ook doordat de basis uit yoghurt bestaat. Als je van zuur houdt, zou je zelfs de mayonaise weg kunnen laten. (Mijn man vond het te zuur, dus ik heb er extra mayonaise door gedaan.)

Ik maakte de saus van gewone naturelyoghurt die ik als een hangop in de keuken heb laten uitlekken. Dit zorgde voor een hele romige, haast kaasachtige, basis. Je bent dan wel iets langer bezig met de knoflooksaus, maar wat mij betreft is het de moeite wel waard. Heb je weinig tijd of geen zin om dit te doen? Gebruik dan een stevigere yoghurt, zoals Griekse yoghurt.

knoflooksaus_02

Gepofte knoflook-yoghurtsaus

Nodig
Voor +/- 150 ml

– 3 teentjes knoflook
– 250 ml yoghurt (Griekse maar gewone kan ook)
– 1 eetlepel mayonaise
– peper en zout
– peterselie (gedroogd of vers naar smaak)
– 1 theelepel citroensap (optioneel)

knoflooksaus_01

Bereiding
We beginnen met het poffen van de teentjes knoflook. Verpak de teentjes knoflook met schil in aluminiumfolie. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht) en leg de knoflook in de oven. Laat gedurende ongeveer 30 minuten garen en haal de knoflook uit de oven. Laat de knoflook afkoelen. Pel de teentjes (of knijp ze uit de schil; dat gaat makkelijker) en prak met een vork fijn tot een pasta. Je kunt eventueel ook de vijzel gebruiken om er een pasta van te maken.

Dan de yoghurt. Als je Griekse yoghurt gebruikt, hoef je niets te doen. De gewone yoghurt kun je beter eerst uit laten lekken, zodat het wat dikker wordt. Ik deed een trechter boven een maatbeker. Deed een koffiefilter in de maatbeker en voegde de yoghurt hier aan toe. Zet weg in de koelkast en laat ongeveer twee uur uitlekken. Gebruik de yoghurt die in het koffiefilter is achtergebleven als basis voor de saus.

Meng de yoghurt met de knoflookpasta en mayonaise. Breng op smaak met peper en zout en optioneel wat citroensap en tot slot de peterselie. Laat de saus een uurtje in de koelkast staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

knoflooksaus_03

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *