Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Nog één week en dan komt Sinterklaas eindelijk weer met zijn boot in Nederland aan! Tijd voor wat recepten met een Sint-tintje dus. In mijn geval betekent Sinterklaastijd het eten van kruidnoten/pepernoten, chocoladeletters (in de letter K natuurlijk) én.. gevulde speculaas! De combi van speculaas met amandelspijs is wat mij betreft echt goddelijk, dus een recept daarvoor kan ik jullie niet onthouden.

Ik maakte de gevulde speculaas met de amandelspijs die ik eerder zelf maakte. Uiteraard kun je ook de supermarktvariant gebruiken, maar houd er rekening mee dat dit doorgaan geen echte amandelspijs is. Ik las laatst dat dit van witte bonen wordt gemaakt in plaats van amandelen, hoe maf is dat!

Overigens maakte ik nog een blunder toen ik dit recept voor de site ging maken. Gedachteloos had ik alle ingrediënten gepakt. Bloem afgewogen, suiker toegevoegd.. en toen ging er een belletje rinkelen. Moet er geen bruine suiker in het deeg? Oeps! In plaats van bruine suiker had ik fijne witte kristalsuiker gebruikt. Gelukkig kun je dit soort problemen makkelijk oplossen. Ik had nog een fles schenkstroop in de kast staan en met een eetlepel of drie door het mengsel, kreeg mijn deeg toch nog de gewenste bruine kleur. En qua smaak merk je er niets van! Mocht je dus geen bruine suiker hebben, dan kun je eventueel een wat stroop toevoegen en de melk weglaten

Gevulde speculaasGevulde speculaas

Nodig
– 200 gram witte bloem + extra om uit te rollen
– 125 gram bruine basterdsuiker
– snufje zout
– 3 theelepels speculaaskruiden
– 2 eetlepels melk
– 125 gram koude boter
– 250 gram amandelspijs
– in geval van kant en klaar amandelspijs heb je ook nog een 1/2 ei nodig om de spijs los te kloppen, anders niet.
– een handjevol blanke amandelen

Bereiding
Zeef de bloem met de suiker, de speculaaskruiden en het zout in een kom. Voeg de melk toe. Snijd de boter in blokjes en voeg toe aan het mengsel. Verkruimel met je handen de boter met overige ingrediënten tot een kruimelig deeg ontstaat. Als je een hakmachine hebt, kun je ook de ingrediënten in de machine doen en een paar keer pulseren totdat je een kruimelig mengsel hebt.

Kneed met je handen het deeg tot een samenhangend geheel. Het kan even duren voordat dit is gelukt, maar geloof me: uiteindelijk wordt het een deeg. Verpak de deegbal in plastic huishoudfolie of doe het in een plastic bakje en laat het deeg minimaal twee uur, maar het liefst een dag rusten in de koelkast. De reden dat je het deeg moet laten rusten, is onder andere om de kruiden goed in te laten trekken in het deeg.

Gevulde speculaasOm de gevulde speculaas te maken kun je een vorm gebruiken, maar je kunt het ook op de bakplaat maken. Ik gebruik een vorm voor boterkoek. Deze heeft een diameter van ongeveer 22 centimeter. Verdeel het deeg in twee gelijke delen. Rol het deeg met wat extra bloem uit tot deze groot genoeg is om in de vorm te leggen of tot deze ongeveer een halve centimeter dik is.

Verplaats het deeg naar de vorm of de bakplaat. (Let op: het scheurt makkelijk, maar dat geeft niet. Plak het deeg waar het gescheurd is met je handen weer aan elkaar.) Als de amandelspijs erg droog is, klop dan een eitje los in een kommetje en voeg een deel van het ei toe aan de spijs en roer of kneed door totdat het wat smeuïger wordt.

Verdeel de spijs over het deeg en laat ongeveer twee centimeter langs de randen vrij. Rol nu de tweede helft van het deeg uit met wat extra bloem en leg de lap bovenop de amandelspijs. Druk goed aan zodat een mooi geheel ontstaat. Verdeel de blanke amandelen over het deeg en druk ze in het deeg.

Bak de gevulde speculaas in ongeveer 40 minuten gaar op een voorverwarmde oven van 175 graden (of 160 graden hetelucht).

De gevulde speculaas smaakt lauwwarm heerlijk! Je kunt hem afgedekt met aluminiumfolie ongeveer drie dagen bewaren.

Gevulde speculaas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *