Groene chili

Groene chili met gehakt tomaat paprika recept bakmuts

Deze groene chili is één van de recepten die ik testte uit het kookboek van Jamie Oliver: Jamie’s Amerika. Manlief koos dit gerecht uit, vermoedelijk vanwege de pepers die er in zitten. In eerste instantie twijfelde ik of het recept wel lekker zou zijn. Ik hou namelijk nogal van kruiden en dit gerecht is een vrij puur gerecht met veel groenten, gehakt en gedroogde salie (een kruid dat ik nog nooit eerder had gebruikt). Gelukkig bleken mijn twijfels onterecht: wat een lekkere chili is dit! En daarnaast vind ik dat als je een recept uit een kookboek van Jamie test dat er dan minimaal één gerecht bij moet zitten waar het woord ‘chili’ in voorkomt.

We aten de chili als wraps, omdat dit toch makkelijker was dan de manier waarop ik ze op de foto heb gezet. Jamie adviseert nog een klodder yoghurt of zure room voor erbij, maar dat vond ik niet nodig. Daarnaast heb ik de hoeveelheid gehakt wat teruggeschroefd. Overigens is het ook heerlijk de chili een dag later pas te eten, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Wij gingen – onverwachts – uit eten waardoor mijn chili direct de koelkast in schoof (en waardoor het recept niet vanochtend maar vanavond wordt geplaatst), maar dat deed de smaken zéér goed! Kortom een aanrader dus. Ik had ook niet anders verwacht van Jamie 😉 Hieronder vind je mijn interpretatie van het gerecht.

Groene chili met gehakt tomaat paprika recept bakmuts




Groene chili
Ingrediënten

Voor 4 personen

– 600 gram rundergehakt
– 2 uien
– 2 groene paprika’s
– 4 groene pepers (neem kleintjes voor véél pit en grote voor minder pit)
– 3 teentjes knoflook
– 4 tomaten (groene zouden natuurlijk tof zijn, maar ik had alleen rode)
– 2 theelepels gedroogde salie
– flinke snuf zout en peper
– +/- 50 ml water
– sla voor erbij (ik had een zak gemengde sla)
– 2 eetlepels limoensap
– optioneel: yoghurt of zure room voor erbij
– 8 (grote) tortilla’s (wraps) (een recept om ze zelf te maken, houden jullie nog van me tegoed.)

Bereiding

Ik ben begonnen met het snijden van alle groenten. Snipper de ui, maak de paprika’s schoon en snijd deze in blokjes, verwijder de groene top van de pepers en snijd deze fijn. Wil je minder pit? Haal dan (een deel van) de zaadjes weg. Als er kinderen mee-eten kun je wellicht het beste alle zaadjes verwijderen. Dan heb je wel de smaak van de pepers maar niet de pit. Pel de knoflookteentjes en doe ze vast in een knoflookpers. Snijd de tomaten in blokjes.

Zo, dan nu het gerecht zelf. Bak het gehakt met een beetje (olijf)olie en de gedroogde salie rul in de pan. Voeg de ui, paprika’s, pepers en knoflook toe en laat een kwartier stoven op zacht vuur met de deksel op de pan. Voeg de tomaten toe en het water en laat nog eens tien tot vijftien minuten pruttelen zonder de deksel op de pan. Het vocht moet zoveel mogelijk verdampen.

Snijd (/scheur) in de tussentijd, indien je een krop sla hebt, de sla in kleine stukjes. Verwarm de tortilla’s kort in de oven (een paar minuten op 180 graden), pan of magnetron zodat ze zacht worden en makkelijker opgerold kunnen worden.

Roer de chili goed door en breng op smaak met een flinke snuf zout, peper en de limoen. Schep op iedere tortilla een paar lepels (ik deed 3 volle eetlepels) van de chili. Bedek met een klein handje sla en eventueel een lepel yoghurt/zure room. Rol de tortilla’s op en snijd doormidden. Eet de tortilla’s direct op. Mochten jullie grote eters zijn, serveer dan nog een salade voor erbij of wat rijst.

Oordeel

Zoals ik eigenlijk al in de inleiding schreef, was ik behoorlijk enthousiast over dit gerecht. Zeker omdat ik van tevoren zoiets had van ‘mwah..’. De volgende keer zal ik alleen niet alle zaadjes uit de pepers halen, want dan haal je de pit toch wel uit de chili. (Je ziet, ik kook eigenlijk nooit met pepers omdat ik er niet kapot van ben, maar zelfs voor mij was dit qua pit te flauw.) Verder heb ik er wel mijn eigen draai aangegeven. Zo vond ik de hoeveelheid gehakt te veel (oorspronkelijk 800 gram) en moest er ook verse munt bij geserveerd worden en laat ik dat nu net heel vies vinden. Zoals ik de groene chili – die minder groen is dan de naam doet denken – maakte vond ik hem zéér geslaagd.

Volgend week kunnen jullie weer een nieuw recept uit dit boek lezen!





Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Groene chili met gehakt tomaat paprika recept bakmuts