Guacamole

header_3928De avocado is een vrucht vol goede vetten waar je ontzettend veel kanten mee op kunt qua gerechten. Je kunt je broodje ermee beleggen, het pureren als een (pasta)saus en er zelfs chocolademousse mee maken. Een van de bekendste gerechten met avocado is denk ik toch wel de guacamole. Een gezonde dip die heerlijk smaakt bij een bak nacho’s. Of smeer het eens op een stukje brood voor de lunch. Ook erg lekker!

Guacamole

Nodig
Voor één portie om te dippen

– 1 avocado
– 1 tomaat
– ½ rode ui
– 1 theelepel citroen- of limoensap
– ½ theelepel gedroogde koriander of een klein handje vol verse koriander
– chilipoeder of cayennepeper naar smaak (of gebruik een verse peper; ik hou er niet van, maar jullie misschien wel!)
– zout en peper
– eventueel voor de garnering: extra kerstomaatjes en verse koriander (of peterselie).

Foto 1_3925Bereiding
Snijd de avocado in twee helften en verwijder de pit. Dit kun je doen door de punt van je mes in de pit te drukken en hem er zo uit te trekken. Verwijder het vruchtvlees met behulp van een lepel en snijd in blokjes. Snipper vervolgens de ui. Doe de ui, de avocado en wat citroen-/limoensap in een keukenmachine en pureer tot een nog redelijk grof mengsel. Heb je geen keukenmachine? Geen probleem: prak de avocado met een vork en snijd de ui heel fijn. Roer door elkaar en je hebt een vergelijkbaar mengsel.

Snijd de tomaat in twee helften en verwijder het vruchtvlees met een lepel. Het vruchtvlees hebben we niet nodig. Snijd de rest van de tomaat in blokjes en roer door de gepureerde avocado. Breng de guacamole op smaak met de kruiden en roer goed door. Serveer met nachodips of beleg een broodje met de guacamole voor de lunch.

Foto 2_3954

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *