Hummus

header_DSC_4715

Ik was weer eens aan het struinen door mijn receptenboekje en toen kwam ik dit recept voor hummus tegen. Ik kan me herinneren dat ik het één keer eerder heb gemaakt met de kerst. Als onderdeel van de hapjes. Hoewel ik het ontzettend lekker vond, weet ik niet zo goed waarom ik het nooit meer heb gemaakt. Goede reden dus om het nog eens te maken! En ook een goed moment om eens goed op te schrijven hoeveel ik van wat gebruik, want afgezien van de ingrediënten was het recept vrij cryptisch opgeschreven door mij.

Je maakt de hummus van kikkererwten en je brengt het op smaak met onder andere tahin, olijfolie en citroensap. Tahin is een pasta gemaakt van sesamzaadjes en het is praktisch oneindig houdbaar. De pasta is lichtbruin en smaakt nootachtig. Tahin kocht ik ooit in de supermarkt. Ik vond het in het schap met de meer toko-achtige producten. Mocht je het in de gewone supermarkt niet vinden, probeer het dan eens bij een Turkse of Marokkaanse slager/groenteboer.

Gebruik een hakmachine of blender om de hummus te maken. Ik geef er verder de voorkeur aan om gedroogde kikkererwten gebruiken, maar kikkererwten uit een blik kunnen prima. Het is een recept dat je op je gevoel moet maken. De ene keer zijn de kikkererwten droger dan de andere keer, waardoor je wat extra olie en/of water moet toevoegen om het smeuïg te maken. Ik maak de hummus met een consistentie van pindakaas. Lekker dik, maar toch smeerbaar. Serveer de hummus met pita’s als een mezze of smeer het op een tortilla en beleg met geroosterde groenten, zoals paprika.

DSC_4728Hummus
Voor één flinke portie

Nodig
– 125 gram gedroogde kikkererwten (of 250 gram kikkererwten uit blik, uitgelekt)
– 2 eetlepels tahin
– 2 teentjes knoflook of vervang door knoflookpoeder
– 4 eetlepels olijfolie
– 1 eetlepel citroensap
– ¼ theelepel komijnpoeder
– ¼ theelepel paprikapoeder
– Zout naar smaak
– Een paar eetlepels water om het evt. smeuïger te maken
– (Verse) peterselie om te garneren

Bereiding
Begin de avond van tevoren met de gedroogde kikkererwten. Weeg 125 gram af en doe in een schaal. Vul de schaal met water, zodat de kikkererwten ruim onder liggen. Laat de kikkererwten nu minimaal een nacht weken in water.

Giet de kikkererwten af en doe ze in een pannetje. Voeg schoon water toe en wat zout. Breng aan de kook en laat een uur zachtjes koken. Giet het water af en laat de kikkererwten wat afkoelen.

Meng de kikkererwten met alle ingrediënten, behalve met het water. Pureer het mengsel in een hakmachine of blender gedurende ongeveer 30 seconden. Roer door met een lepel en kijk hoe de consistentie is. Is de hummus erg droog en kruimelig? Voeg dan twee eetlepels toe en zet de hakmachine of blender nog even aan. Nog niet goed? Voeg dan weer een beetje water bij, net zolang tot het op pindakaas lijkt. Proef nog even of de hummus naar je zin is. Voeg evt. nog wat zout of één van de andere ingrediënten toe om het verder op smaak te brengen. Serveer in een schaaltje met wat olijfolie erover gedruppeld en wat (verse) peterselie.

De hummus is ongeveer een week houdbaar in de koelkast.

DSC_4711

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *