IJs met koekjesdeeg (cookie dough ice cream)

Cookie dough ijs zonder ijsmachine recept van Bakmuts

Yes, daar istie hoor: mijn recept voor cookie dough ijs à la Ben & Jerry’s! En weet je wat nog mooier is? Je hebt er geen ijsmachine voor nodig. Ik wil dit serieus al jaren namaken, want ik ben al jaren fan van de B&J’s variant. Een paar maanden geleden kwam Ben & Jerry’s met hun recept voor eetbaar koekjesdeeg. Ik ben nog net niet gelijk de keuken in gerend om het gelijk te maken (of eigenlijk…).

Het resultaat is heerlijk. Je moet wel even de tijd nemen om het koekjesdeeg te maken. Aangeraden wordt namelijk om eerst het deeg te bakken in de oven. Je schijnt behoorlijk ziek te kunnen worden van ongebakken/ongegaarde bloem, dus sindsdien ben ik daar erg voorzichtig mee. Het ijs is supersimpel te maken. Je moet alleen wel een mixer hebben.

Cookie dough ijs zonder ijsmachine recept van Bakmuts




IJs met koekjesdeeg oftewel: cookie dough ice cream
Ingrediënten

Eetbaar koekjesdeeg

– 130 gram bloem
– 110 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
– 180 gram bruine suiker (ik had 90 gram witte kristalsuiker en 90 gram donkere basterdsuiker)
– 1 theelepel vanille-extract
– 2 eetlepels slagroom (gebruik evt. iets van de slagroom die je ook voor het ijs gebruikt, iets minder slagroom kan geen kwaad)
– 1/2 theelepel zout
– 80 gram chocolade chips (van die kleine rondjes chocola) of snijd van een reep kleine blokjes

IJs

– 1 blikje gecondenseerde melk (+/- 320 ml)
– 500 ml slagroom
– 2 eetlepels vanille-extract (te vervangen door +/- 1 eetlepel vanille-aroma of het merg van een half vanillestokje)

Opmerking vooraf: als je het merg uit een vanillestokje gebruikt in plaats van extract, laat dit dan eerst even een tijdje (als in: minimaal een uur) in de slagroom trekken.

Bereiding

Koekjesdeeg

Allereerst moet de bloem gebakken worden. Gebruik hiervoor een bakplaat met bakpapier. Verspreid de bloem over de bakplaat en bak 12 minuten op 175 graden (conventioneel) in het midden van de oven. Schep de bloem halverwege de baktijd even om. Haal de bakplaat uit de oven en laat de bloem nu eerst helemaal afkoelen.

Mix de boter en de suiker tot een gladde luchtige botercrème. Voeg het vanille-extract, de slagroom en het zout toe en mix goed door elkaar. Voeg daarna de bloem toe. Dit kneed je tot een deeg (kan ook met de keukenmachine). Als laatste voeg je de chocolade chips (/blokjes) toe en meng alles goed. Het koekjesdeeg is nu klaar. Bewaar het evt. in een doosje of potje in de koelkast. Ik heb de helft gebruikt voor het ijsrecept en de andere helft heb ik ingevroren om later te gebruiken.

Cookie dough ijs zonder ijsmachine recept van Bakmuts

IJs

Meng de slagroom, de gecondenseerde melk en het vanille-extract in een kom. Klop met een mixer net zolang tot het mengsel van structuur verandert en steeds wat dikker wordt. Het kan best even duren voordat je op dit punt bent, dus hou vol! 🙂 Pro tip – let op als het heel warm is, dan is de kans op schiften van de slagroom groter. Dat is althans mijn ervaring. Loop dus niet zomaar weg als je de machine dit mengsel laat kloppen.

Cookie dough ijs zonder ijsmachine recept van Bakmuts

Doe het mengsel in een bak en voeg kleine brokjes koekjesdeeg toe. Ik deed steeds een laagje van het ijsmengsel en daar ‘druppelde’ ik wat koekjesdeeg op en dan weer een laagje ijsmengsel, etc. Laat minimaal vijf uur bevriezen in de vriezer. Je zou er ook voor kunnen kiezen het mengsel eerst even één of twee uur zonder koekjesdeeg in de vriezer te zetten en daarna het deeg erdoor te roeren. Het deeg kan namelijk naar beneden zakken.

En tadaaaa.. klaar is jouw homemade cookiedough ice cream à la Ben & Jerry’s!

Cookie dough ijs zonder ijsmachine recept van Bakmuts




Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Cookie dough ijs zonder ijsmachine recept van Bakmuts