Kerststol

Hoera, het is weer december en daarmee bijna tijd voor kerst. En wat is een kerstontbijtje zonder witgepoederde kerststol en evt. een dikke laag roomboter? Wat mij betreft niks! 🙂 Het is voor het eerst dat ik een kerststol from scratch maakte en hoewel het veel werk lijkt, valt het eigenlijk best wel mee. Daarnaast zou je nog kunnen smokkelen met de amandelspijs door deze gewoon te kopen. Er zitten wel aardig wat ingrediënten in én je moet er rekening mee houden dat de vulling het liefst een dag moet staan (na een paar uur rook het al heerlijk, dus als je niet zoveel tijd hebt, dan zou ik na een paar uur lekker aan de slag gaan met de rest van de stol). Verder moet het deeg ook vaak rusten, dus neem zeker je tijd voor het bakken van deze kerstollen!

Het recept vond ik in het kookboek De Banketbakker van Holtkamp. Ik heb het her en der aangepast qua ingrediënten en ook heb ik een wat langere rijstijd aangehouden, aangezien ik steeds 10 minuten wel erg kort vond.

Fijne feestdagen alvast!

Kerststol
Gebaseerd op het recept uit De Banketbakker van Cees Holtkamp

Nodig
Voor 2 kerststollen

Vulling
– 600 gram rozijnen
– 100 gram hazelnoten, zonder vlies, grof gehakt
– 40 gram sukade
– mespuntje kardemom
– mespuntje kaneel
– mespuntje witte peper
– 10 gram vanillesuiker
– 1 theelepel rumaroma gemengd met 50 ml heet water (of: 50 ml rum, verhit)

Deeg

– 10 gram instant gist
– 200 gram (!) koude melk
– 500 gram bloem
– 15 gram suiker
– 1 ei
– 10 gram geraspte citroenschil
– 100 gram zachte roomboter (kamertemperatuur)
– 12 gram zout

Extra
– 300 gram amandelspijs, verdeeld over 2 rollen (mijn recept voor homemade amandelspijs)
– roomboter
– poedersuiker


Bereiding
Vulling
Doe alle ingrediënten voor de vulling in een kom en laat een dag rusten. (Als je echt niet veel tijd hebt, dan kom je er met een paar uur ook wel goed vanaf. Hoe langer het staat, hoe beter de smaken intrekken).

Het deeg
Ik maak het deeg met een keukenmachine, maar je kunt het uiteraard ook met de hand maken. Let op: het is een vrij plakkerig deeg. Je begint met het mengen van de bloem met de gist, de melk, de suiker, het ei en de citroenrasp. Kneed tot een glad deeg. Snijd vervolgens de boter – voor zover dat lukt als het zo zacht is – in blokjes en kneed dit samen met het zout door het deeg.  Blijf kneden totdat er een samenhangend en licht plakkerig deeg ontstaat. Doe het deeg in een schone en evt. met zonnebloemolie ingevette kom en dek af. Laat het deeg nu 2 tot 3 uur rusten op een warme plek.


Kneed nu de vulling door het deeg. Dat kan wat lastig zijn, omdat de rozijnen vaak niet aan het deeg plakken. Ik deed het als volgt. Rol het deeg uit tot een dikke lap. Bestrooi met de vulling. Vouw het deeg dubbel, bestrooi weer met een deel van de vulling en kneed door. Blijf het deeg voorzichtig uitrollen en de vulling erdoor verdelen, totdat alles in het deeg zit. Maak twee ovale bollen en laat het deeg nog eens een uur rusten op een warme plek. (Ik dek het deeg af met wat ingevet huishoudfolie en daar overheen een schone theedoek.)

Maak in de lengte van beide broden een gleuf en verdeel de amandelspijs. Vouw het brood dicht en zorg dat de vouwnaad goed wordt samengeknepen en zich aan de onderkant bevindt. Laat het deeg nog eens een half uur rusten.

Bak de kerststol af in ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden hetelucht. Bestrijk de stollen na het bakken met boter. Laat afkoelen en strooi er poedersuiker over.