Marokkaanse kokoskoekjes (ghriba)

Kokoskoekjes: ik ben er dol op! Net toen ik op zoek was naar een lekker recept om zelf een keer kokoskoekjes te maken, kwam mijn vader met dit recept aanzetten voor ghriba, oftewel Marokkaanse kokoskoekjes. Hij kijkt op YouTube allemaal Marokkaanse kookfilmpjes en in één van die filmpjes werden deze koekjes gebakken. Uiteraard moest dit gemaakt worden en uiteraard kreeg ik een doosje vol mee naar huis 😉 Mijn moeder kreeg de opdracht van mijn vader om het recept voor mij uit te schrijven en vervolgens appte zij mij een foto van het recept. Een dag later kreeg ik ook nog een zak griesmeel en kokosrasp. Een niet zo subtiele hint om maar eens aan de bak te gaan denk ik zo 😉

Wat een lekkere koekjes zijn dit! Niet te droog, een goede kokossmaak en (ik weet eigenlijk niet of dat een voordeel is): met dit recept kun je gelijk een heel weeshuis/al je collega’s/de kinderen uit de klas van je dochter voorzien van koekjes! Wij aten ze in ieder geval allemaal zelf op haha.

Marokkaanse kokoskoekjes of ghriba recept van Bakmuts
Marokkaanse kokoskoekjes of ghriba
Ingrediënten

– 250 gram kokosrasp
– 250 gram fijne griesmeel
– 180 gram fijne kristalsuiker
– 150 ml zonnebloemolie
– 1 eetlepel vanillesuiker (zelfgemaakt of 1 zakje vanillesuiker)
– 1 flinke eetlepel abrikozenjam
– 3 eieren
– snufje zout
– rasp van een halve citroen
– 2 theelepels bakpoeder
– poedersuiker

Marokkaanse kokoskoekjes of ghriba recept van Bakmuts
Bereiding

Meng in een grote kom de drie eieren met de kristalsuiker, vanillesuiker, zout en citroenrasp. Mix met de mixer tot een romig mengsel. Voeg vervolgens de zonnebloemolie en de abrikozenjam toe en mix nog even door.

Voeg de kokosrasp toe en meng met het een spatel door. Voeg vervolgens de helft van de griesmeel toe samen met het bakpoeder. Als de griesmeel goed is opgenomen, voeg dan geleidelijk aan de rest van de griesmeel toe. Kneed tot een deeg. (Dit laatste deed ik zonder keukenmachine overigens.)

Ik heb vervolgens met behulp van een ijsscheplepel bolletjes van het koekjesdeeg gemaakt. Zo krijg je mooie gelijke porties. Maak bolletjes van het deeg en druk de bolletjes plat. Het deeg is wat plakkerig, dat klopt. Ik heb tussendoor een paar keer mijn handen gewassen, dat hielp wel tegen het ergste plakken.

Doe flink wat poedersuiker in een bakje. (Niet te enthousiast, want anders eindig je in een grote poedersuikerstofwolk 😉 ) Rol de koekjes door de poedersuiker zodat alle kanten voorzien zijn van een laagje suiker.

Leg de koekjes op een bakplaat en zorg ervoor dat je ruimte tussen het deeg laat. Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten in het midden van de oven gaar op 180 graden.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Marokkaanse kokoskoekjes of ghriba recept van Bakmuts
Bol.com AlgemeenBol.com AlgemeenAdvertentie