Melanzane alla Parmigiana

_KBA5916_header

Dit jaar deed ik een poging tot het kweken van mijn eigen aubergines. Met nadruk op poging, want de eerste keer gingen mijn kiemplantjes dood (reden onbekend) en de tweede keer hadden de twee grote aubergineplanten luizen *snif* Je begrijpt: we hebben dit jaar geen aubergine uit eigen keuken gegeten. Gelukkig verkocht de groenteboer ook aubergines en waren deze ook nog eens in de aanbieding. Kon ik eindelijk dit gerecht van Jamie Oliver nog eens namaken.

De melanzane alla Parmigiana is een Italiaans groentegerecht van aubergine in tomatensaus en Parmezaanse kaas. Het is eigenlijk een heerlijke vegetarische lasagne die wij graag met gnocchi eten. Ik vond het recept een aantal jaren geleden in de Allerhande en het behoort inmiddels wel tot één van mijn favorieten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet al te vaak maak, omdat aubergines vaak duur zijn (behalve wanneer je ze op de markt koopt natuurlijk), des te meer waardeer ik het als ik het weer eens maak.

_KBA5928

Melanzane alla Parmigiana

Bron: Jamie Oliver in de Allerhande (jaargang onbekend)

Nodig
Bijgerecht voor 4 personen of hoofdgerecht voor 2 personen

– 2 grote aubergine
– olijfolie
– 1 ui, gesnipperd
– 1 teentje knoflook
– 2 theelepels gedroogde oregano + extra
– 1 blikje tomatenblokjes
– zout en peper
– +/- 2 eetlepels balsamicoazijn
– een flinke hand verse basilicum of 1 theelepel gedroogde basilicum
– geraspte Parmezaanse kaas
– +/- 4 eetlepels paneermeel

_KBA5922

Bereiding
Verwijder de groene steeltjes van de aubergines en snijd ze in plakken van ongeveer 1 centimeter dik. Ikzelf leg de aubergines vervolgens minimaal tien minuten in een pan of kom met veel koud water en flink wat zout om de ergste bittere smaak weg te krijgen. Dit hoef je niet doen. Doe je dit wel, laat de aubergineplakken dan goed uitlekken en dep ze droog voordat je ze gaat grillen.

Verhit in een grote pan een paar flinke scheuten olijfolie en bak hierin de gesnipperde ui, de geperste knoflook en de gedroogde oregano totdat de uitjes zacht zijn. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Voeg de tomatenblokjes toe aan het uimengsel en roer goed door en laat het mengsel ongeveer 15 minuten pruttelen.

Verhit in de tussentijd een grillpan totdat deze goed heet is. Rooster de plakken aubergine, zónder olie of boter, totdat ze aan beide kanten iets geblakerd zijn en strepen krijgen. Bewaar de gegrilde aubergineplakken even in een aparte schaal.

Breng vervolgens de tomatensaus op smaak met peper en zout, een scheutje balsamicoazijn en de fijngesneden basilicum.

Doe in een ovenschaal een dun laagje tomatensaus, daarna een dun laagje Parmezaanse kaas en een laag aubergine. Herhaal de laagjes totdat alle ingrediënten op zijn en eindig met een laagje tomatensaus en Parmezaanse kaas. Bestrooi het gerecht met de paneermeel, nog een beetje gedroogde oregano en een klein beetje olijfolie. Eventueel kun je bovenop nog stukjes mozzarella leggen.
_KBA5901Bak de schotel in een half uur af op een temperatuur van 200 graden. De bovenkant moet krokant en goudbruin zijn geworden. Dit gerecht smaakt heerlijk met bijvoorbeeld gnocchi.

Variatietip: vervang de aubergine eens door courgette.

_KBA5922

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *