New York Cheesecake met aardbeiencompôte

New York cheesecake met aardbeienjam recept bakmuts

Voor de verjaardag van de mister maakt ik op zijn verzoek een cheesecake. Het werd een behoorlijk flinke taart die volgens hem heerlijk smaakte. Aangezien ik alleen cheesecake een beetje eentonig vond maakte ik er nog een aardbeiencompôte bij.

Het recept is gebaseerd op het fantastische kookboek ‘Hoe word ik een goddelijke huisvrouw’ van Nigella Lawson. Echt alle recepten die ik hier uit heb geprobeerd, smaken heerlijk. Oké, de recepten staan bol van de eieren, suiker en boter, dus goed voor de lijn is het sowieso niet, maar met onze verjaardagen haal ik hier toch regelmatig de succesnummers uit. Deze keer was dat de “roomkaastaart”, zoals de taart in de vertaling wordt genoemd. De taart is echt mega, dus hou daar rekening mee als je hem gaat maken. (Gebruik een grote springvorm of halveer het recept als je alleen een springvorm van +/- 20 cm hebt.)

New York cheesecake met aardbeienjam recept bakmuts




New York Cheesecake met aardbeiencompôte
Ingrediënten

Voor 12 flinke stukken

Taartbodem
– 250 gram Digestive volkorenkoekjes
– 150 gram boter

Vulling
– 750 roomkaas (bijv. Philadelphia of Monchou)
– 6 eieren, gesplitst
– 2 eetlepels maïzena
– 2 theelepels vanille-extract
– 150 ml. melk (of gebruik slagroom)
– 150 ml. Griekse yoghurt (of gebruik zure room)
– 225 gram suiker
– ½ theelepel zout

Aardbeiencompôte
– 250 gram aardbeien, zonder kroontjes
– 100 gram suiker
– 1 eetlepel citroensap

Extra nodig: springvorm van minimaal 26 cm

New York cheesecake met aardbeienjam recept bakmuts
Bereiding

Verkruimel de koekjes tot het op poeder lijkt. Het snelst gaat dit in een hakmachine, maar mocht je deze niet hebben dan kun je ze ook prima met de hand verkruimelen of kapot slaan met een deegroller. (Doe de koekjes dan wel even in een zakje.) Smelt de boter in een pannetje en roer de koekkruimels erdoor.

Vet de springvorm in en bedek de bodem met het boter-koekmengsel. Zet de springvorm een half uur in de koelkast of tien minuten in de vriezer, zodat de bodem stevig wordt.

Meng in een grote kom de suiker en de maïzena en klop de roomkaas, eidooiers en vanille erdoor met de hand of met een mixer. Blijf kloppen of mixen terwijl je geleidelijk de melk, de Griekse yoghurt en het zout toevoegt aan het beslag.

Klop in een aparte vetvrije kom met een schone (!) mixer of garde de eiwitten stijf. Spatel de eiwitten door het roomkaasbeslag en schep het beslag bovenop de gekoelde taartbodem.

Bak de taart in één tot anderhalf uur zonder de ovendeur open te doen op 180 graden (170 graden hetelucht) in het midden van de oven tot hij van boven goudbruin is. Draai de oven uit en laat de taart nog minimaal twee uur in de oven staan. Laat de taart vervolgens verder afkoelen.

Aardbeiencompôte
In principe kun je de taart ook gewoon ‘zo’ eten, maar ik vond het wel leuk om er nog wat extra’s bij te maken. Snijd voor de compôte de aardbeien in grove stukken. Meng met de suiker en het citroensap en laat een half uur tot een uurtje staan. Verwarm dit mengsel vervolgens en breng aan de kook. Laat de compôte een minuut of vijf doorkoken en roer zo nu en dan. Laat daarna afkoelen en serveer bij de taart. Mocht de compôte veel vocht bevatten, dan kun je dit eruit scheppen zodat het weer wat dikker wordt.

Eet smakelijk!





Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

New York cheesecake met aardbeienjam recept bakmuts