Paasbroodjes (‘Hot cross buns’)

Paasbroodjes

Voor het paasontbijt maakte ik alvast deze heerlijke ‘hot cross buns’. Dit zijn typisch Engelse  paasbroodjes die te herkennen zijn aan het met bloem gemaakte kruis bovenop de broodjes. In feite zijn het een soort luxe krentenbollen. Zeer geschikt voor het paasontbijt of een ander feestelijk ontbijt dus!

Het vergt wel wat tijd om de broodjes te maken, er zit namelijk drie keer een uur rijstijd in, maar dan heb je ook wat! De broodjes laten zich ook prima gedurende drie maanden invriezen.

Het recept is grotendeels gebaseerd op een recept van Paul Hollywood dat ik op de BBC Good Food-website vond. In plaats van sinaasappelrasp gebruikte ik echter citroenrasp. (Ik had de sinaasappel per ongeluk opgegeten en de schil weggegooid ha!) Ook heb ik in plaats van ‘mixed peel’ een bakje sukade gebruikt dat nog in de voorraadkast stond te verstoffen.

Paasbroodjes

Paasbroodjes (‘Hot cross buns’)
Bron: Hot cross buns van Paul Hollywood via BBC Good Food

Nodig
Voor ongeveer 15 broodjes

Brooddeeg
– 300 ml volle melk
– 50 gram boter
– 500 gram bloem
– 1 theelepel zout
– 1 theelepel kaneel
– 75 gram fijne kristalsuiker
– 1 eetlepel zonnebloemolie
– 1 zakje instant gist (à 7 gram)
– 1 ei, geklutst
– 75 gram krenten
– 50 gram sukade
– rasp van 1 citroen of 1 sinaasappel
– 1 geraspte appel (of fijngesneden)

Witte kruizen
– 75 gram bloem
– 75 ml water (+/-)

Glazuurlaag
– 2 flinke eetlepels abrikozenjam
– 1 eetlepel water

Bereiding
Verhit de melk, maar laat deze niet koken. Voeg de boter toe, zodat deze kan smelten en laat staan totdat het mengsel lauwwarm aanvoelt. Doe de bloem, het zout, de kaneel, de suiker en de gist in een grote kom en roer goed door met een houten lepel. Maak een kuiltje in het midden en giet het melk- en botermengsel en het geklutste ei in het kuiltje. Als je de keukenmachine gebruikt, gebruik dan het opzetstuk voor brooddeeg en laat de mixer ongeveer vijf minuten op een gemiddelde snelheid mixen. Het deeg is dan klaar. Bedek de kom met huishoudfolie (smeer dit in met wat zonnebloemolie tegen het plakken) en laat een uur rusten. Ga je ouderwets voor het handwerk, roer dan de ingrediënten met een houten lepel goed door en kneed vervolgens met de hand door totdat je een plakkerig deeg hebt. Bestrooi wat bloem op het aanrecht en kneed het deeg gedurende vijf minuten flink door. Stretch het deeg door het met twee handen uit te rekken en het vervolgens weer terug te vouwen. Het deeg zal als het goed steeds minder plakkerig worden en steeds elastischer. Laat het deeg een uur rusten in een kom met ingevet huishoudfolie.

Voeg de krenten, sukade, citroenrasp en appel toe aan het deeg. Laat het deeg daarbij gewoon in de kom zitten. Kneed het deeg net zolang door totdat alle ingrediënten goed zijn gemengd. Laat het deeg nogmaals een uur rusten.

Na dit uur rusten verdeel je het deeg in 15 bolletjes. Deze zijn ongeveer 75 gram per stuk. Om makkelijker bolletjes te vormen van dit plakkerige deeg, heb ik mijn handen steeds een beetje bepoederd met bloem. Plaats de bolletjes deeg op een bakplaat met bakpapier en druk ze een beetje plat. Let erop dat je genoeg ruimte tussen de bolletjes over laat, omdat ze nog zullen rijzen. Bedek de bolletjes nogmaals met ingevet huishoudfolie of gebruik een schone theedoek. Laat de bolletjes een uur rusten.

Verwarm de oven voor op 220 graden (of 200 graden hete lucht). Maak intussen een dikke pasta van de bloem en het water. Voeg niet in één keer al het water toe, misschien heb je wat minder nodig namelijk. Het moet de substantie van dik glazuur (of tandpasta) hebben. Doe de bloempasta in een spuitzak met een kleine spuitmond of knip een klein puntje van de zak als je een wegwerpvariant hebt. Maak vervolgens op ieder bolletje een kruis. Bak de broodjes in ongeveer 20 minuten af in het midden van de oven. Verwarm de abrikozenjam met het water. Haal het eventueel nog door een zeef als je niet van stukjes houdt (ik deed het niet). Bestrijk de bolletjes vervolgens met behulp van een kwastje met de abrikozenjam.

Eet smakelijk en een vrolijk Pasen!

Paasbroodjes

Bereiding

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *