Perencake

header_DSC_3975Ik ben gek op cake, zeker wanneer er vers fruit in zit. Appel, blauwe bessen, peren. Noem het maar op! Met nog een aantal peren in de koelkast die vanwege de warmte lagen te verpieteren, maakte ik daarom een perencake. De cake heeft een licht krokante suikerlaag waardoor deze net iets anders is dan andere cakes. Lijkt het je wat? Lees dan verder voor het recept!

Perencake
DSC_3972
Nodig
Voor één cake

– 3 tot 4 rijpe peren (Conférence)
– een paar druppels citroensap
– 125 gram zonnebloemolie (of vervang door 100 gram ongezouten boter)
– 100 gram fijne kristalsuiker + twee eetlepels extra
– 2 eieren
– 125 gram zelfrijzend bakmeel
– snufje zout
– 1 theelepel vanille-extract of –essence

Extra nodig: een bakvorm 18×18 cm of een ronde van +/- 20 cm doorsnede (verdubbel het recept bij gebruik van een grotere vorm, bijv. een springvorm van 26 cm)
DSC_4000Bereiding
Schil de peren, verwijder de steeltjes en de klokhuizen en snijd in vieren. Besprenkel de peren met citroensap en leg ze apart.

In kom mix je de zonnebloemolie of de boter met 100 gram kristalsuiker tot een lichte, naar wit neigende, schuimige massa. Dit kan een paar minuten duren. Voeg één voor één de eieren toe en de vanille. Mix nog een vijftal minuten. Voeg rustig het zelfrijzend bakmeel met het zout toe en roer of mix alles goed. (Bij gebruik van een machine: zet deze op de laagste stand.)

Vet de bakvorm in met wat olie of boter of bekleed met bakpapier. Giet het beslag in de bakvorm en verdeel de peren over het beslag. Besprenkel het beslag met de twee eetlepels suiker (het hoeft geen dikke laag te worden overigens).

Bak de cake in het midden van de oven op 180 graden (160 graden hetelucht) in ongeveer 30 minuten gaar.
DSC_4004

Deze foto wilde ik jullie niet onthouden. Onze kat kon met d’r pootjes niet van de cake afblijven toen ik deze aan het fotograferen was. (Ze is gek op peer…) Ik heb dus een aantal foto’s met in de hoek een stukje kat die nieuwsgierig kwam snuffelen en hier werd ze helemaal brutaal haha!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *