Pesto alla Genovese

Pesto alla Genovese

Pesto alla Genovese oftewel de beroemde pesto met basilicum en pijnboompitten. Ik gebruik graag en vaak pesto als smaakmaker voor gerechten. Het is heerlijk door de pasta met groene groenten of op een tosti met mozzarella en tomaat.

Nadat ik het vandaag (voor jullie eergisteren) weer eens had gemaakt, bedacht ik me hoeveel lekkerder dit eigenlijk is dan de kant-en-klare versie uit de supermarkt. Qua ingrediënten heb je niet veel nodig en daarnaast maak je het makkelijk in de keukenmachine. Heb je geen keukenmachine? Dan is de vijzel een goed (en authentiek!) alternatief. Hak dan vooraf de basilicum met een mes fijn voordat je het in de vijzel doet.

Pesto alla GenovesePesto alla Genovese

Nodig
Voor één potje

– 40 gram basilicum (ongeveer 1 plantje)
– 35 gram pijnboompitten
– 35 gram geraspte Parmezaanse kaas
– een paar flinke scheuten goede olijfolie (ongeveer 50 ml)

Pesto alla Genovese

Bereiding
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan – dus zonder olie of boter – totdat deze gaat geuren en een bruine kleur krijgt.

Knip de takjes van de basilicum. Je kunt zowel de blaadjes als de dunnere takjes gebruiken. (Laat de taaie takken weg, die zijn niet lekker). Pluk de blaadjes en snijd de stengels in kleine stukken en doe in de hakmachine. Voeg de pijnboompitten en geraspte Parmezaanse kaas toe. Zet de keukenmachine aan en hak het mengsel redelijk fijn. Voeg een scheut olijfolie toe en hak nogmaals. Voeg tot slot nog een scheut olijfolie toe en hak voor de laatste keer of roer door met een lepel.

Als het goed is, heb je nu een redelijk smeuïge groene pesto. Proef en breng eventueel verder op smaak met wat zout. Als de pesto te dik is, kun je nog wat olie toevoegen.

Je kunt de pesto gelijk verwerken. Gebruik het bijvoorbeeld als saus met pasta en groene groenten. Of bewaar de pesto in een potje onder een laag olie in de koelkast. Daar kun je het ongeveer een week bewaren. Op internet las ik ook de tip om de pesto in te vriezen in een ijsblokjesvorm. Ik heb dat nog niet geprobeerd, maar misschien is dat ook een goed idee!

Pesto alla Genovese 4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *