Pruimenjam

header_pruimenjam

Ik kocht een bak pruimen die helaas niet allemaal even lekker waren. In de kast vond ik nog een pak geleisuiker voor halvajam en dus ik maakte pruimenjam van de pruimen. Zo zijn ze een stuk beter te eten! Het is heel simpel om te maken, zeker omdat de geleisuiker alles al bevat om de jam dik te laten worden (waaronder pectine). Eerder heb ik ook pruimenjam gemaakt met suiker en citroensap, maar ik vond de citroen bij de pruimen niet zo geslaagd smaken. Vandaar dat ik het heb weggelaten.

Ik had ooit eens gelezen in een kookboek dat je voor lekkere jam het beste het fruit een nachtje kunt laten trekken in de suiker, dus dat heb ik deze keer gedaan. Waarom dat precies moest, weet ik eigenlijk niet meer. Het resultaat is wel zeer goed: een prachtige rode dikke jam die heerlijk smaakt op een stuk stokbrood (of in een taart of over de yoghurt of…) ! Overigens ben ik niet zo thuis in de diverse pruimensoorten. Ik had nu zwarte die rood van binnen waren. Ik heb de jam ook wel eens met de donkere pruimen met een oranje binnenkant gemaakt. Beide smaakten heerlijk in een jam.

pruimenjam_2




Pruimenjam

Ingrediënten

Voor 2 potten van 200 ml.

– 700 gram pruimen (ik had donkere pruimen)
– 300 gram geleisuiker speciaal (voor ‘halvajam’) (je kunt ook gewone geleisuiker gebruiken; je hebt dan net zoveel suiker als hoeveelheid fruit nodig)
– een halve theelepel kaneel (optioneel)

pruimenjam_3
Bereiding

Kook water in de waterkoker en snijd alle pruimen rondom in met een mes zodat je vier partjes pruimen rondom de pit krijgt. Trek de partjes nog niet los! Doe de pruimen in een kom en giet het gekookte water erover heen. Laat dit ongeveer 10 seconden staan en giet het water af.

Trek de schil van alle pruimen en trek de partjes van de pitten. Doe alle pruimenpartjes in een pan en voeg 300 gram geleisuiker toe. Schep een keer om met een lepel en dek de pan af met de deksel. Laat de pruimen nu minimaal 8 uur ‘trekken’ in de suiker.

Zet de pan daarna op het fornuis, voeg de kaneel toe en breng de jam rustig aan de kook. Leg een of twee lepels in de vriezer, zodat je straks kunt testen of de jam goed is. Laat de jam vervolgens een kwartiertje rustig borrelen. Als het goed is, krijg je een enorm waterige pruimensoep met stukjes. Ik heb met een lepel de stukjes pruimen geplet om een redelijke gladde jam te krijgen.

Haal een van de lepels uit de vriezer en doe een klein beetje jam op de lepel. Laat de jam even liggen en houd de lepel daarna ondersteboven. Als de jam dik is geworden, dan is de jam klaar.

Steriliseer een paar lege potjes en deksels door deze bijvoorbeeld 10 minuten in kokend water te laten liggen (ze kunnen ook in de vaatwasser op het heetste programma). Laat de potjes even uitlekken op een schone theedoek. (Ik deed dit terwijl de jam aan het borrelen was.)

Doe de jam met behulp van een trechter en een lepel in de potjes. Draai de deksels erop en zet de potjes ondersteboven neer. Ik laat de jampotten zo afkoelen. Als ze zijn afgekoeld, kun je ze zo nog een jaar bewaren. Na openen is de jam beperkt houdbaar.





Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

pruimenjam_1

Bewaren

Bewaren

Bewaren