Ratatouille

header_DSC_4151

Ratatouille is een Mediterraans groentegerecht van verse groenten in een soort tomatensaus. Mijn ouders haalden (oke, halen nog steeds..) blikken met ratatouille voor mij uit Frankrijk en België, omdat ik dit zo ontzettend lekker vind. In het verleden heb ik geprobeerd het gerecht na te maken, maar op de één of andere manier lukte het mij niet iets te vinden dat niet lekkerder is dan uit blik. Ik probeerden varianten met geroosterde groenten en met veel verse tomaten, maar het was het allemaal net niet. En tsja, als iemand die graag zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes kookt, kan het eigenlijk niet dat je verslaafd bent aan ratatouille uit blik, toch? 😉 Gelukkig kan ik jullie vandaag het goede nieuws brengen dat ik eindelijk een fijn recept voor ratatouille heb gevonden!

Het gerecht smaakt heerlijk bij wat rijst en een stukje witvis of kip en het recept komt uit het basiskookboek van Rudolph van Veen. Het recept is daarmee gelijk het tweede testrecept dat ik maakte uit dit boek, naar aanleiding van mijn recensie eerder. Wat mij betreft weer een blijvertje! Wel kon ik het (uiteraard) weer niet laten her en der een aanpassing aan het recept te maken. Tomatensap heb ik nooit in huis dus dat heb ik vervangen door een gelijke hoeveelheid passata. Verder verving ik de tijm door een theelepel gedroogde Provençaalse kruiden.

Ratatouille

Nodig
Voor 4 personen, bijgerecht

– 2 teentjes knoflook
– 1 ui
– 1 courgette
– 1 aubergine
– 2 trostomaten
– 50 ml. passata (gezeefde tomaten)
– olijfolie
– 1 theelepel gedroogde Provençaalse kruiden
– zout en peper naar smaak

DSC_4145

Bereiding
Pel en snipper de ui en snijd de courgette en de aubergine in kleine blokjes (van ongeveer één cm). Snijd de tomaten in blokjes en pel de teentjes knoflook.

Verhit ongeveer twee eetlepels olie in een hapjespan en voeg de ui toe. Laat de ui zacht worden en pers dan de knoflookteentjes boven de pan uit. Voeg de aubergine en courgette toe en laat een minuut of twee meebakken. Voeg daarna de tomatenblokjes, de passata en de Provençaalse kruiden toe. Roer goed door en laat met de deksel op de pan een minuut of zes stoven. Als je zelf (of misschien jouw evt. kieskeurige echtgenoot kind(eren)) liever nog zachtere groenten hebt, laat dan een kwartiertje stoven.

Breng de ratatouille op smaak met peper en zout en serveer als bijgerecht.

Oordeel
Heerlijk en snel groentegerecht dat ik zeker vaker ga maken (zeker als de blikken op zijn haha!)

Volgende week test ik een derde (en laatste) recept uit dit kookboek. Eerder schreef ik al de recensie over dit boek en vorige week maakte ik de snelle volkorenbroodjes. Het gerecht voor volgende week blijft nog even een verrassing, simpelweg omdat ik nog niet weet wat ik ga maken. Ik vermoed iets zoets, maar het kan ook heel makkelijk iets totaal anders worden.

DSC_4162

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *