Regenboogtaart

Regenboogcake_header

Hoera, het is vandaag feest want mijn site bestaat alweer twee jaar! Deze dag kon ik natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan, dus ik heb een feestelijk recept voor jullie. Het tweejarig-bestaan van de site vierden we met deze vrolijke regenboogtaart.

Hoewel een regenboogtaart er ingewikkeld uitziet, valt het eigenlijk reuze mee om hem te maken. Het levert alleen veel afwas op. Heel veel afwas. En als je niet genoeg bakvormen hebt, kost het ook nog eens veel tijd. Maarrrr.. ik kwam jullie niet gelijk al ontmoedigen, want zoals ik al schreef, is het eigenlijk een hele makkelijke taart om te maken. Je maakt een cakebeslag, verdeelt het in porties, geeft alle porties een kleurtje en je bakt alle lagen apart. Ik heb zelf een bakset met 5 gelijke (lage) bakvormen (van het merk Wilton) gekocht, speciaal om gemakkelijk laagjestaarten te kunnen bakken. (Of kleine quiches!) Voorheen gebruikte ik twee bakvormen van dezelfde maat en dat werkt ook prima. Je moet dan alleen in verschillende batches bakken.

De taart die ik maakte is qua smaken niet heel bijzonder, maar wel lekker. Ik maakte een biscuit (= cake zonder boter) en vulde de taart met een Zwitserse room. Uiteraard kun je een andere vulling gebruiken (bijv. botercrème, dan is de taart wat beter houdbaar op kamertemperatuur) of voeg voor extra smaak ook laagjes met jam toe. Ik vond het – voor de foto – wel mooi om alle lagen wit te houden. Ook zou je de cake kunnen bakken van de basiscake, maar dan wordt het wel een stevige en machtige taart. Goed, laten we beginnen!

Regenboogcake__02




Regenboogtaart
Ingrediënten

Voor 5 lagen met een doorsnede van 15 cm

Biscuit
– 4 eieren, gesplitst
– 150 gram suiker
– 40 gram gezeefde bloem
– 60 gram gezeefde maïzena
– 1 theelepel vanille-extract
– ½ theelepel azijn (optioneel)
– 4 of 5 kleurtjes kleurstof (ik had: geel, rood, blauw en groen; oranje maakte ik zelf)

Zwitserse room
– 2 eidooiers
– 40 gram suiker
– 20 gram bloem
– 200 ml melk
– 1 theelepel vanille-extract (of een half vanillestokje)

– 250 ml slagroom
– 1 zakje klopfix (optioneel)
– 1 eetlepel suiker (optioneel)

Garnering
– fruit of iets anders (ik had frambozen en bosbessen)

Regenboogcake__03
Bereiding

Biscuit
Bekleed de bakvormen met bakpapier. Knip bijv. rondjes uit die precies op de bodem passen. Deze cake kleeft na het bakken namelijk nogal aan de vorm, dus bakpapier is wel een aanrader. (Ik was het vergeten..) Vet de bakvormen vervolgens in met wat olie of boter.

Doe de eidooiers in een kom en mix deze samen met de suiker tot een schuimige lichtgele massa. Spatel het vanille-extract en de gezeefde bloem en maïzena door het mengsel. Verdeel het beslag in vijf porties en doe dit in aparte kommetjes. Je kunt hiervoor een weegschaal gebruiken of gewoon op het oog verdelen. Doe flink wat kleurstof in ieder bakje en meng voorzichtig, maar tegelijkertijd goed. Het beslag mag behoorlijk fel gekleurd worden, aangezien er ook nog eiwit doorheen wordt gespateld.

Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf met evt. wat azijn. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit goed stijf kan worden. Je moet de kom op zijn kop kunnen houden boven je hoofd, zonder dat de eiwitten op je hoofd glijden. Verdeel de eiwitten over de vijf kommetjes. Spatel in ieder kommetje het eiwit door het beslag en zorg ervoor dat je tussendoor steeds de spatel even schoonmaakt. Doe het beslag in de bakvormen.

Bak de plakken cake in ongeveer 20 minuten in het midden van de oven af op 180 graden (of 160 graden hetelucht). Controleer of de cakes gaar zijn door met een tandenstoker in de cake te prikken. Komt de prikker er droog en schoon uit, dan is de cake gaar. Laat de cakes afkoelen en haal ze daarna uit de bakvormen.

Regenboogcake__01

Zwitserse room
Deze room is een combinatie van banketbakkersroom met opgeklopte slagroom. Ik maak mijn banketbakkersroom altijd zelf. Dit is namelijk zo ontzettend makkelijk en lekker!

Mix de eidooiers met 20 gram suiker totdat je een lichtgele dikke massa krijgt. Voeg geleidelijk aan de bloem toe aan het eimengsel en roer egaal.

Verwarm de melk met de resterende 20 gram suiker en het vanille-extract in een pannetje. Gebruik je liever een vanillestokje: snijd een half stokje dan in de lengte door en schraap het merg uit de vanilleboon. Doe het merg bij de melk en laat ook het stokje mee verwarmen in de pan. Vergeet niet het stokje er straks uit te halen! Verwarm de melk totdat deze bijna kookt.

Giet een klein scheutje van de melk bij het eimengsel en blijf goed roeren. Vooral dat laatste is belangrijk in verband met schiften! Voeg geleidelijk steeds meer melk toe en blijf continu roeren (of zet de handmixer op de laagste stand aan terwijl je de melk erbij giet – dit spettert echter wel heel erg dus pas op!)

Regenboogcake__04




Zodra alle melk is toegevoegd, giet je het mengsel terug in de pan en zet je het pannetje weer terug op het vuur. Breng aan de kook. Laat het mengsel ongeveer 1 tot 2 minuten pruttelen en blijf roeren met een garde. Je zult zien dat het mengsel geleidelijk aan dikker wordt. Zodra het de dikte van vla heeft, is het goed. Haal het pannetje direct van het vuur en laat de banketbakkersroom afkoelen in de koelkast. Om te voorkomen dat er een vel op de room komt, kun je deze afdekken met wat huishoudfolie.

Als de banketbakkersroom volledig is afgekoeld, kun je aan de slag met de Zwitserse room. Klop de slagroom (evt. met een eetlepel suiker en een zakje klopfix) stijf. Roer met een garde de banketbakkersroom los en voeg hier een flinke dot slagroom aan toe. Meng de slagroom met de banketbakkersroom egaal. Voeg daarna nog een deel slagroom toe, meng weer en ga zo door totdat alles is gemengd. Bewaar de room in de koelkast totdat je hem gaat gebruiken.

De taart
We zijn er bijna! Bouw de taart op vlak voordat je hem gaat serveren. (De Zwitserse room kan de cake namelijk wat zompig maken als het te lang blijft staan.) Neem een bord of iets anders waar je de cake op wilt serveren. Leg de onderste laag neer, bestrijk de laag met een of twee flinke eetlepels room, smeer uit met een paletmes of de bolle kant van een lepel, leg de volgende laag cake erop, etc. Bestrijk de taart bovenop met een laag Zwitserse room en versier bijv. met fruit.

Eet de taart bij voorkeur dezelfde dag en bewaar in de koelkast om de room stevig te houden. (De room stort in op kamertemperatuur.) Als je de cake langer wilt bewaren, kun je beter een andere vulling gebruiken, zoals een botercrème. Ik hou hier niet zo van, maar de basis voor botercrème is gelijke delen poedersuiker en roomboter opkloppen met een smaakje, bijvoorbeeld vanille-extract, totdat dit een romige massa is. Hiermee kun je de lagen vullen.





Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Regenboogcake__06

Bewaren