Spaanse tortilla

Spaanse tortilla recept van Bakmuts

Spaanse tortilla is ook weer zo’n gerecht dat ik vaak klaarmaak. Vooral als ik nog gekookte aardappelen over heb van de dag daarvoor. Het gerecht is een fijne restjesverwerker, want je kunt vrijwel alle groenten toevoegen die je lekker vindt. Ik hield het simpel met ui en zongedroogde tomaatjes, maar voeg ook eens paprika, maïs of courgette toe. Erg lekker! Snijd de tortilla in blokjes of puntjes en je hebt een leuk tapasgerechtje.
In het onderstaande recept omschrijf ik twee manieren om de tortilla klaar te maken, namelijk in de oven en gewoon in de koekenpan. Ik heb zelf altijd het idee dat de tortilla in de pan een stuk steviger wordt, waarschijnlijk omdat de tortilla dan verspreid is over een groter oppervlak dan wanneer ik het in een bakvorm of ovenschaal klaarmaak.

Spaanse tortilla
Spaanse tortilla recept van Bakmuts




Ingrediënten

– 600 gram vastkokende aardappelen (voor de cheatversie gebruik je 600 gram aardappelschijfjes uit het koelschap van de supermarkt)
– 2 grote uien
– +/- 6 zongedroogde tomaatjes (optioneel)
– 1 theelepel peterselie
– 1/2 theelepel paprikapoeder
– 6 eieren
– scheutje melk
– peper en zout naar smaak

Bereiding

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in schijfjes van maximaal een halve centimeter dik. Zet intussen een pannetje met water op. Voeg wat zout toe en voeg de aardappelschijfjes toe zodra het water kookt. Laat (maximaal!) vijf minuten koken en giet af. Zet de aardappeltjes opzij en laat even afkoelen. Bij de voorgekookte aardappelschijfjes kun je deze stap uiteraard overslaan.

Ik vind het zelf altijd lekkerder als de aardappelen nog even gebakken worden. Je kunt ervoor kiezen om de aardappeltjes nog even kort te bakken in de koekenpan óf (en dat is mijn favo manier) om ze even vijf minuten met een klein beetje olie in de airfryer te bakken (op 200 graden).

Spaanse tortilla recept van Bakmuts

Tortilla uit de oven
Pel de uien en snijd deze in halve ringen. (Dit doe je door de ui eerst in twee helften te snijden en snijd daarna met de nerven mee. Je kunt de plakjes uit elkaar trekken totdat je uienringen overhoudt.) Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes. De tomaatjes kun je evt. ook weglaten.

Vet een ovenschaal of een bakvorm in (de mijne is 20 cm) en verdeel wat van de aardappelschijfjes over de bodem. Leg hier een deel van de uienringen en de zongedroogde tomaatjes op. Vervolg weer met een laagje aardappel, ui en zongedroogde tomaten. Eindig met een laagje aardappel. Kluts vervolgens in een kommetje de eieren met een scheutje melk en de kruiden en giet over de aardappelen in de bakvorm/ovenschaal. Bak de tortilla in ongeveer 30-40 minuten gaar in de oven op 190 graden (175 graden hetelucht).

Tortilla uit de koekenpan
Kook de aardappeltjes voor en bak ze vervolgens in de pan met wat olie of boter. Voeg de ui toe en laat deze zacht worden. Voeg de zongedroogde tomaatjes toe en giet vervolgens het eigmengsel over het mengsel. Laat zachtjes bakken totdat de tortilla volledig gestold is. Eventueel kun je de tortilla halverwege omkeren met behulp van een bord. Bij mij duurt het meestal zo’n 40 minuten voordat de tortilla volledig gaar is.





Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Spaanse tortilla recept van Bakmuts