Speculaasbrokken

Speculaasbrokken Jaaa, hij is weer in het land! De tijd van speculaas, mandarijntjes en chocoladeletters is aangebroken. Hoewel de gevulde speculaas toch mijn favoriet blijft, kan ik toch ook goed genieten van gewone speculaasjes, of nog beter: speculaasbrokken!

Ik gebruikte trouwens de speculaaskruiden van Dille & Kamille. Die vind ik tot nu toe het lekkerst smaken. Binnenkort ga ik ook eens experimenteren met mijn eigen speculaaskruiden, maar tot die tijd gebruik ik deze!

Speculaasbrokken_5

Speculaasbrokken

Nodig
Voor 2 plakken

– 200 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem met een theelepel bakpoeder)
– 125 gram roomboter, in blokjes
– 125 gram bruine basterdsuiker
– 3 theelepels speculaaskruiden
– +/- 2 eetlepels koud water (zodat het wat beter bindt)
– optioneel: 1 eetlepel stroop (voor de kleur)
– snufje zout
– blanke amandelen om te versieren

Speculaasbrokken_1Bereiding
Ik maak het deeg in het de hakmachine. Dit houdt in dat je alle ingrediënten in de keukenmachine doet en een paar keer pulseert totdat het op nat broodkruim lijkt. Kneed het mengsel vervolgens tot een stevige bal.

Heb je geen hakmachine dan kun je het deeg uiteraard ook met de hand maken. Kneed voor het deeg eerst de boter, de bloem/het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, de speculaaskruiden en het zout totdat het kruimelt. Voeg vervolgens het water en de stroop toe en kneed tot een samenhangende bal.

Laat het deeg in huishoudfolie minimaal een half uur, maar het liefst een hele nacht zodat de smaken goed in het deeg kunnen trekken, rusten in de koelkast. Verdeel het deeg in tweeën en rol beide stukken uit tot een plak. Duw de amandelen in de speculaasplakken en bak in ongeveer 20 minuten af in een voorverwarmde oven op 190 graden (175 graden hetelucht). Houd de speculaas goed in de gaten, want ze kunnen snel te bruin worden.

Laat de speculaasbrokken volledig afkoelen, anders zijn ze nog zacht. Je kunt de brokken zeker 3 dagen bewaren in een koektrommel. Na verloop van tijd zal de speculaas zacht worden.

Speculaasbrokken_3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *