Speculaastiramisu

Ik hoor je haast denken: toch niet wéér een recept met speculaas?! Jawel hoor! Het is tenslotte de tijd van Sinterklaas en bovendien ben ik dól op speculaas. En ik ben dol op tiramisu. Toen ik voor de swiepswoepswap van Mandyandmore op Instagram een recept mocht maken van de pagina van DinerDonna, was de keuze om dit recept voor een tiramisu met speculaas en chocola dus heel snel gemaakt! (Hoewel ik nog veel meer lekkere recepten op haar pagina voorbij zag komen.) Ik heb het recept een tikkie aangepast (en ook gehalveerd qua ingrediënten). Je maakt de tiramisu met speculaasjes (of speculaasbrokken) gedipt in chocolademelk en een heerlijke crème van mascarpone, slagroom en cacao. Ik maakte de chocolademelk zelf, maar je kunt uiteraard ook kant en klare gebruiken.

Als je aan de lijn bent, zou ik dit recept overigens ook niet adviseren, want dit is een gevalletje hartaanval op een bordje hoor. Maar o zo lekker! Wat ook heel fijn is dat de tiramisu zonder eieren wordt gemaakt en daarmee ook geschikt is voor kinderen en zwangeren. Ik ga dit ook zeker een keer proberen voor mijn klassieke tiramisu-recept! Goed, zoals jullie van mij gewend zijn is dit weer een easy peasy recept. Je hebt alleen een beetje geduld nodig, want de tiramisu heeft tijd nodig om op te stijven.

Speculaastiramisu

Bron: speculaastiramisu van DinerDonna

Nodig
Voor ongeveer 6 personen

Voor de chocolademelk
– 200 ml halfvolle melk
– 1 afgestreken eetlepel cacaopoeder (ik heb Droste gebruikt)
– 1 eetlepel suiker

Overige ingrediënten
– 250 gram speculaasjes (zonder amandelen)
– 125 ml slagroom
– 125 gram mascarpone
– 1 eetlepel vanillesuiker (zelfgemaakt of vervang door een zakje vanillesuiker)
– 1 eetlepel cacaopoeder + extra om te bestrooien
– versiersels voor bovenop de tiramisu (bijv. kruidnoten, schuddebuikjes, etc.)

Bereiding
Doe alle ingrediënten voor de chocolademelk in een steelpannetje. Roer door met een garde en verwarm tot alle suiker is opgelost. Laat de chocolademelk niet koken en laat vervolgens iets afkoelen (anders verbrand je je vingers, gevalletje been there, done that).

Maak in de tussentijd de chocoladecrème. Klop de slagroom met de vanillesuiker op totdat deze stevig is. Doe de mascarpone in een kom en roer deze ook een beetje los, anders krijg je de slagroom er niet goed doorheen gespateld. Spatel nu voorzichtig in delen de slagroom door de mascarpone. Zeef de cacaopoeder boven het mengsel en meng goed tot een egale crème.

Dan gaan we nu de tiramisu opbouwen! Neem (niet al te grote) een ovenschaal. Dip één voor één de speculaasjes in de chocolademelk en verdeel de koekjes over de bodem van de schaal. De speculaasjes moeten nog een beetje knapperig blijven, want anders krijg je een soort speculaassoep. De koekjes worden vanzelf zacht. Verdeel een dunne laag chocoladecrème over de speculaasjes. Dip weer speculaasjes in de chocolademelk en verdeel over de chocoladecrème. Verdeel weer een dunne laag chocoladecrème over de speculaasjes. Het lukte mij om dit nog één keer te doen voordat alles op was.

Laat de tiramisu minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. Tiramisu is een dag later eigenlijk altijd het lekkerst, dus mocht je je in kunnen houden.. 😉 Voor het serveren bestrooi je (tip: met een kleine zeef) de tiramisu met wat cacaopoeder. Versier eventueel met kruidnoten, schuddebuikjes, waar jij maar blij van wordt en eet smakelijk!

P.S. De oplettende kijker ziet een witte crèmelaag onderop de foto’s: dat klopt! Het oorspronkelijke recept gaf aan de crème te verdelen in een neutrale en chocoladecrème. Ik kwam daardoor niet lekker uit met verdelen over de tiramisu, dus ik ben daarom nu uitgegaan van alleen een chocoladecrème.