Wafels

header_wafels

Luikse wafels: je kunt mij ervoor uit bed halen! Die heerlijk zoete wafels met extra poedersuiker, of nog beter, met een lading chocoladesaus en/of een bolletje ijs. Heerlijk!

Jaren geleden kreeg ik dus van mijn lief een wafelijzer. In mijn gedachten maakte ik tig soorten wafels, ontbeten we dagelijks met wafels, etc. Je snapt het wel 😉 Ik kocht een kookboekje met recepten en vervolgens had ik het apparaat in al die jaren welgeteld drie keer gebruikt – denk ik. Iedere keer als de mister het wafelijzer in de kast zag staan, kreeg ik de sarcastische opmerking ‘Handig he! Zo’n wafelijzer!’ *Kuch* Nu had ik wel een hele goede reden om dat ding te laten verstoffen.. Ik had namelijk geen lekker recept voor wafels. Alles wat ik probeerde werd droog en smakeloos. Uit pure wanhoop kochten we zelfs zo’n kant-en-klare mix, want ‘dat zou toch wel lekker moeten zijn?’ Nou, niet dus!

Maar goed, om een lang verhaal kort te maken. Een paar weken terug hadden we dus geen brood meer in huis. Normaal bak ik dan iets van pannenkoekjes (deze bijvoorbeeld) of eten we yoghurt of havermoutpap. Nu bedacht ik me dat ik toch maar weer eens dat wafelijzer wilde uitproberen. Na wat googlen vond ik een aardig basisrecept. Ik paste het her en der aan aan onze smaak, klopte het eiwit op voor wat meer luchtigheid en voilà: heerlijke zoete wafels! Oké, het zijn niet bepaald gezonde wafels  – die zou je wel kunnen maken door de helft van de bloem te vervangen door volkorenmeel en de suiker te minderen – maar ze zijn wel ontzettend lekker. Vind ik dan 😉

wafels_4

Wafels

Nodig
Voor 6 wafels

– 1 ei, gesplitst
– 250 gram bloem (ik verving ongeveer 1/3 door volkoren bloem)
– 200 ml melk
– 30 ml zonnebloemolie (2 eetlepels) + extra om in te vetten
– 1 eetlepel suiker
– 2 theelepels bakpoeder
– snufje zout
– 1 theelepel vanille-extract of –essence

wafels_3

Bereiding
Klop met een mixer het eiwit op tot een stevig schuim en zet even opzij.

Kluts de eidooier los met een garde en voeg de bloem, de melk, de olie, de suiker, het bakpoeder, het zout en de vanille toe en meng tot een beslag. Spatel het eiwit er rustig doorheen, totdat het goed is gemengd. Maak een 8-vormige beweging als je het eiwit mengt met het beslag.

Verwarm een wafelijzer voor en vet – indien nodig – in met een beetje zonnebloemolie. Voor mijn wafelijzer moet je de onderste plaat tot net onder de rand vullen om mooie wafels te bakken. Bak ze ongeveer 3-4 minuten of in ieder geval totdat ze mooi goudbruin zijn.

Serveer warm met poedersuiker, jam of doe lekker decadent met een bol vanille-ijs om er een toetje van te maken.

wafels_2

Bewaren

Bewaren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *