Zelf croutons maken

Recept voor zelfgemaakte croutons Er lag een oud brood dat wij eigenlijk niet zo lekker vonden te verpieteren op het aanrecht en ik wist niet zo goed wat ik ermee moest doen. Toevallig (of niet) had ik net een grote pan tomatensoep gemaakt en bedacht ik me ineens dat hier natuurlijk prima zelfgemaakte croutons bij kon serveren!

Het is echt supermakkelijk om zelf croutons te maken en je kunt ze ook nog eens prima aanpassen naar je eigen smaak. Ik maakte ze met oregano en knoflookpoeder, maar je kunt ze ook alleen met knoflook maken of naturel door alleen zout toe te voegen. Serveer de croutons bij een kom soep of bij een salade. Daarnaast zijn de croutons ook nog eens heerlijk om gewoon zo uit het vuistje als snack te eten. (Ik at ze bijna allemaal alleen op tijdens het maken van de foto’s, oeps!)

Recept voor zelfgemaakte croutons

Zelf croutons maken

Nodig
Voor een bakplaat vol

– 6 boterhammen (ik had volkoren brood, maar wit brood is natuurlijk ook prima)
– olijfolie
– 1/2 theelepel gedroogde oregano
– 1/2 theelepel knoflookpoeder
– zout

Recept voor zelfgemaakte croutons
Bereiding
Snijd het brood in kleine blokjes (ongeveer 1 cm). De korstjes kunnen er aan blijven zitten. Als je dit niet lekker vindt, kun je ze uiteraard gewoon wegsnijden.

Meng de oregano, de knoflookpoeder, het zout (naar smaak) en voeg een flinke scheut olijfolie toe (ik gok dat ik zo’n 3 eetlepels olijfolie heb gebruikt). Pak een grote kom en doe de broodblokjes hier in. Giet het olijfoliemengsel over het brood en meng. Ik deed dit met mijn vingers. Het brood moet wat vochtig aanvoelen, maar zeker niet drijfnat.

Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat en verspreid de croutons to be over de bakplaat.

Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht en bak de croutons in ongeveer 10 minuten krokant. Als ze dan nog niet mooi bruin en krokant zijn, kun je ze beter nog een paar minuutjes in de oven laten staan. Schep de croutons halverwege de baktijd even om.

Serveer gelijk met soep of over een salade. Hou er rekening mee dat de croutons weer zacht worden als ze te lang in de soep liggen.

Recept voor zelfgemaakte croutons