Angelfoodcake met kokos

Angelfoodcake met kokos_a

Soms heb je wel eens van die recepten waarbij je of alleen eiwitten of alleen eidooiers nodig hebt. Vaak vries ik de eiwitten in (als ik bijv. banketbakkersroom maak) om later met de eiwitten iets anders te kunnen maken. Inmiddels had ik wel erg veel eiwitten gespaard in de vriezer en werd het tijd om iets te gaan bakken! In eerste instantie dacht ik aan kokosmakronen, maar later bedacht ik me dat er ook taarten zijn waarin veel eiwit wordt verwerkt. Zo kwam ik uit op de angelfoodcake. Een cake die voornamelijk uit eiwitten bestaat en waar geen vet in zit. Het doet nog het meest denken aan een hele grote meringue, maar dan met bloem erdoor. Blijkbaar is dit een typisch Amerikaanse cake en wordt dit geserveerd met Thanksgiving Day.

Ik vond in een kookboek van Donna Hay een receptje en ik ging aan de slag. De cake heeft mij echt verrast. Waar ik een kruimelige en gortdroge cake verwachtte, bleek de cake juist totaal niet droog maar meer smeuïg en heel zacht van structuur. Het recept lijkt mij ook erg geschikt voor taarten die gevuld en bekleed worden met fondant of marsepein. Aangezien er geen vet in zit, is de cake niet zo zwaar namelijk.

Aangezien alleen een pure angelfoodcake mij wel saai leek, heb ik er een kokosvariant van gemaakt. Als je hier niet van houdt, dan laat je de kokos uit het recept gewoon weg en kun je in plaats van de kokos in het glazuur ook vanille gebruiken of maak een chocoladeglazuur. Het recept heb ik aangepast naar het aantal eiwitten dat ik nog had liggen en dit was precies genoeg voor een springvorm van 22 centimeter.

Angelfoodcake met kokos




Angelfoodcake met kokos

Gebaseerd op een recept uit Donna Hay’s Modern Classics (deel 2)

Ingrediënten

Voor 1 cake van 22 cm doorsnede

Voor de cake
– 5 eiwitten
– een klein beetje azijn (1/2 theelepeltje)
– 110 gram fijne kristalsuiker of witte basterdsuiker
– 1 theelepel vanille-extract
– 55 gram bloem
– 25 gram kokosrasp

Voor het glazuur
– 50 gram poedersuiker
– 2 à 3 eetlepels kokossiroop (of vervang door een kleinere hoeveel kokosextract aangelengd met water)*

* Kokossiroop kocht ik van het merk Monin bij een slijterij. Je kunt het ook vervangen door kokosextract of -essence. Online en bij toko’s verkopen ze dit vaak.

Bereiding

Klop de eiwitten met het azijn met een mixer totdat er zachte pieken ontstaan. Neem de helft van de kristal of –basterdsuiker en voeg eetlepel voor eetlepel toe aan de eiwitten, terwijl je blijft mixen. Hou daarbij goed in de gaten of alle suiker goed wordt opgenomen door de eiwitten. (Haal eventueel een lepel of spatel langs de rand van de kom.) Giet het vanille-extract bij het eiwitmengsel en klop totdat je een dikke en glanzende massa hebt.

Zeef in een aparte kom twee keer de resterende kristal of –basterdsuiker met de bloem. Roer eventueel de kokosrasp erdoor. Spatel dit voorzichtig door het eiwitmengsel totdat alles goed is gemengd. Let erop dat je niet alle lucht uit de eiwitten slaat.

Vet de springvorm in met wat boter of een neutrale olie en schep het beslag in de vorm. Strijk de bovenkant glad met een lepel of spatel en bak de cake in ongeveer 25-30 minuten af in een voorverwarmde oven op 190 graden (175 graden hetelucht). Controleer of de cake gaar is met een prikker en laat de cake omgekeerd in de vorm op een rooster afkoelen. Na het afkoelen kun je de cake uit de vorm halen.

Voor het glazuur meng je de poedersuiker met de siroop tot een dik papje. Giet het glazuur over de taart en laat even opstijven.

Eet smakelijk!





Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Angelfoodcake met kokos