Briehapjes met cranberrycompote

Hapjes met cranberry en brie - recept van Bakmuts

Bladerdeeghapjes gevuld met brie en een zelfgemaakte cranberrycompote van gedroogde cranberry’s en appel. Wat rood fruit er bovenop en het lijken wel kleine taartjes! Ik associeer cranberry’s vooral met kerst, maar je kunt dit natuurlijk ieder moment van het jaar maken. In een telefoonnotitie had ik ooit de steekwoorden ‘brie, cranberry en frambozen’ genoteerd. Het leek mij nog steeds een goede combi, nu alleen nog een recept erbij bedenken 😉 Ik vond in de kast nog een redelijk volle zak met gedroogde cranberry’s en het werd wel eens tijd dat dit op ging. Er lagen verder nog wat appels te verpieteren op de fruitschaal en zo kreeg ik het idee van een compote van gedroogde cranberry’s en appel. Gecombineerd met bladerdeeg en versierd met wat rood fruit bleek een uitstekend experiment. Erg lekker ook. Onze extreem kieskeurige kleuter kon zelfs niet wachten om proeven (én at er 2 op!) De hapjes zijn leuk om te serveren als amuse, als hapje bij de borrel of gewoon zomaar.

Let op: ik heb de cranberry’s van tevoren een paar uur in water geweekt zodat ze lekker zacht werden. Hou hier rekening mee bij je planning.





Hapjes met cranberry en brie - recept van Bakmuts

Briehapjes met cranberrycompote

Ingrediënten

Voor de cranberrycompote
– 200 gram gedroogde cranberry’s
– 1 appel, geschild en in blokjes
– 1 eetlepel citroensap
– 1/2 theelepel kaneel
– 4 eetlepels suikers

Voor de hapjes (12 stuks; vermeerderen kan uiteraard)
3 blaadjes bladerdeeg
– een stukje brie
– een paar eetlepels van de cranberrycompote
– een handjevol rood fruit (kan ook ontdooid fruit uit de vriezer zijn)
– wat olie om in te vetten

Extra nodig: een minimuffinvorm (ik heb er eentje die hier op lijkt)

Bereiding

Voor de cranberrycompote

Week de cranberry’s in een kom met veel water en laat zo’n 2 uur staan. Giet het water af en doe de cranberry’s in een pannetje. Voeg de appelblokjes, het citroensap, de kaneel en de suiker toe. Roer even door, breng aan de kook en laat daarna een half uurtje zachtjes stoven. In principe hoeft er geen extra water bij, omdat de cranberry’s het water hebben opgenomen en er ook vocht uit de appel komt. Als je denkt dat het te droog is, voeg dan een beetje water toe. Na een half uur is alles heel zacht geworden. Pureer even met een staafmixer of prak met een vork of aardappelstamper tot een compote.

Voor de bladerdeeghapjes

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de bladerdeegplakjes ontdooien en snijd in 4 vierkantjes per plakje (12 in totaal). Vet de muffinvorm in met wat olie. Leg in iedere muffinholte een vierkante bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak het bladerdeeg 5 minuten voor in de oven (geen bakbonen nodig).

Snijd intussen de brie in kleine stukjes, zodat in ieder hapje één stukje brie past. Haal de muffinvorm uit de oven en druk de omhooggekomen bodem weer een beetje plat met een lepel. Doe in iedere holte eerst een plakje brie en dan een theelepeltje cranberrycompote. Bak vervolgens de hapjes in ongeveer 15 minuten goudbruin in de oven. Hou de hapjes vanaf 10 minuten even in de gaten om te zien of ze niet al te bruin aan het worden zijn.

Haal de hapjes uit de muffinvorm en verdeel het rood fruit over de hapjes. Serveer warm of lauwwarm.

Hapjes met cranberry en brie - recept van Bakmuts




Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Hapjes met cranberry en brie - recept van Bakmuts