Recensie: ‘Zoete waren & hartige zaken’

Leon_header_3232

Laatst was ik in de boekhandel en daar lag het boek ‘Zoete waren & hartige zaken’ voor slechts € 5,- op mij te wachten. Vorig jaar wilde ik het boek al kopen, maar ben ik even blij dat ik dat niet heb gedaan! Volgens mij is het wel een misdruk (er staan wat fouten in de recepten), maar daar kan ik mee leven 😉 Aangezien ik behoorlijk enthousiast ben over het boek, leek het mij leuk om hier een recensie over te schrijven. Daarnaast had ik bedacht dat het ook een goede aanleiding zou zijn om een aantal recepten uit dit boek (en hierna uit andere (verstofte) kookboeken) voor jullie te testen en deze recepten te delen. Dan staan al die kookboeken tenminste niet alleen maar mooi te zijn in mijn boekenkast, maar dan worden ze ook nog eens gebruikt. (Herkennen jullie dat? Dat de boeken gelezen maar ongebruikt in de kast verdwijnen?)

Wat ik heb bedacht is om steeds één kookboek te kiezen uit mijn boekenkast, en dit hoeft niet persé een nieuw/recent boek te zijn, daar een recensie over te schrijven en vervolgens een stuk of drie recepten te maken. Op een aparte pagina wil ik deze reeksen verzamelen zodat jullie alles in één opslag kunnen terug vinden. Nu moet ik zeggen dat dit nog wel even een uitdaging gaat worden, aangezien ik ‘in between’ verhuizingen zit en vrijwel al mijn kookboeken nog tot oktober zitten ingepakt in kookboeken, maar goed dan heb ik weer een excuus om wat leuks te kopen 😉

DSC_3232




Leon’s Zoete waren en hartige zaken – Claire Ptak en Henry Dimbledy

Goed terug naar dit boek. Zoals ik al schreef, was dit boek echt een koopje waardoor ik er sowieso al erg gelukkig van werd. Ik heb begrepen dat Leon een hippe keten is in Engeland waar je biologische fastfood kunt eten (altijd goed). Het boek staat vol met recepten van gerechten die ook in de restaurants worden geserveerd, zodat je thuis de lekkernijen kunt namaken.

Op de achterzijde is te lezen dat driekwart van de recepten geen bloem, zuivel of suiker bevat. Daarnaast zijn er ook glutenvrije en veganistische gerechten opgenomen. Voor ieder wat wils dus en het sluit goed aan bij de eettrends van het moment.

Lay-out

Mij sprak de cover van het boek direct aan en dat was voor mij (vorig jaar) al de reden om het boek op te pakken en door te bladeren. Het is een dikke pil (300 blz.) met véél recepten, grote foto’s en een overzichtelijke indeling. Het boek begint met een hoofdstuk over technieken en uitleg over ingrediënten. Aangezien er veel alternatieve ingrediënten worden genoemd, is de lijst erg praktisch. Zeker wanneer je niet bekend bent met bepaalde producten. De genoemde technieken variëren van het snijden van een mango tot het maken van banketbakkersroom en zijn daarmee erg divers.

Het boek wordt vervolgens verdeeld in twee delen: elke dag en feestdagen. Ieder deel bestaat weer uit hoofdstukken waarin een bepaalde categorie wordt uitgewerkt. Bijzonder vond ik het hoofdstuk met recepten voor een dodenwake.

DSC_3164

De recepten
Er worden behoorlijk wat recepten beschreven variërend van cakes, broden tot powersnacks en empanadas. Voor ieder wat wils! De zoete recepten lijken de overhand te hebben ten opzichte van de hartige gerechten, maar ik heb ze eerlijk gezegd niet geteld. Erg leuk vond ik het hoofdstuk over brood waarin ook uitgebreid wordt beschreven hoe je zelf zuurdesem kweekt. (Staat nog op de bucketlist.)

DSC_3116

De recepten worden op een heldere manier beschreven. Verder staat ook bij ieder recept of het veganistisch, glutenvrij, etc. is en zijn de recepten voorzien van een moeilijkheidsgraad.  Ook leuk is dat bij ieder recept de oorspronkelijke bron staat, bijvoorbeeld van familie of vrienden. De recepten zijn daarbij voorzien van een oude foto van die persoon en dat geeft het een leuke persoonlijke touch.

DSC_3162
DSC_3167

Persoonlijk eindoordeel
Mij viel het op dat er een enorme diversiteit en ook een zekere originaliteit in de recepten schuilt. Ik hou ervan! Verder viel het mij op dat er grote hoeveelheden suiker en boter wordt gebruikt in sommige recepten. Iets wat ik niet had verwacht van een boek dat inspeelt op de huidige trends van glutenvrij en suikervrij eten. (Ik had overduidelijk over het hoofd gezien dat het hier een biologische fastfoodketen betrof.) Het is in ieder geval geen boek dat je moet aanschaffen als je net met een dieet bent begonnen. Verder bevatten sommige recepten behoorlijk wat ingrediënten en zag ik dat de vertaling her en der niet klopte. (Mandarijnen veranderen in citroenen en slagroom in crème fraîche.) Mogelijk heb ik een misdruk gekocht, maar goed voor € 5,- klaag ik niet.
Komende weken ga ik hier in ieder geval met plezier uit koken. Ik heb alvast een paar recepten uitgekozen die ik wil gaan testen. Op de planning staan:
– Bananenbrood
– Kokosmakronen
– Marshmellows óf de smeuïge chocoladecakejes (ienemienemutte; ik hou jullie gewoon in spanning)

Stay tuned, want de resultaten komen op het blog! Met volgende week in de hoofdrol: het bananenbrood!