Marokkaanse pannenkoekjes (gringo’s/baghrir)

Gringo's (3)

De pannenkoekjes, ook wel gringo’s of baghrir genoemd, zijn typisch Marokkaanse pannenkoekjes. Je herkent ze aan de vele gaatjes die aan de bovenkant verschijnen zodra je ze bakt. Het is geen pannenkoekenbeslag zoals we dat hier in Nederland kennen. Het lijkt eigenlijk meer op een brooddeeg of een oliebollenbeslag en dat komt door de toevoeging van gist. Ook moet je het beslag laten rusten, zodat het de kans krijgt om gaatjes te vormen tijdens het bakken.

Hoewel het in theorie een makkelijk recept is, hoor ik vaker dat het moeilijk is om gaatjes te krijgen. Ik heb geprobeerd om zo goed mogelijk te omschrijven wat ik heb gedaan, zodat het bij jullie niet kan mislukken! (Hoop ik ;-))

Van mijn vader kreeg ik gelijk een heleboel tips, toen ik hem een foto stuurde terwijl ik de pannenkoeken aan het bakken was. Ik deel ze natuurlijk graag met jullie:
– je moet het beslag goed laten rijzen;
– de pan moet geen te dikke bodem hebben;
– een pan met anti-aanbaklaag werkt het beste;
– en tot slot: je moet de pan – zoals met alle pannenkoeken – goed heet laten worden, voordat je begint met bakken en daarna draai je het vuur lager.

Gringo's (1)




Marokkaanse pannenkoekjes (gringo’s/baghrir)
Ingrediënten

Voor ongeveer 12-14 minipannenkoeken (+/- 12 cm doorsnede)

– 7 gram instant gist (= 1 zakje)
– 1 eetlepel suiker
– 700 ml lauwwarm water (handtemperatuur)
– 200 gram bloem
– 200 gram fijne griesmeel
– 10 gram bakpoeder (= iets minder dan 1 zakje)
– 1 flinke snuf zout
– 1 ei
– Boter om te bakken

Gringo's (4)
Bereiding

Neem een klein kommetje en doe daar de gist, suiker en een paar eetlepels van het lauwwarme water in. Laat dit mengsel ongeveer 10-15 minuten rusten totdat het gaat borrelen/schuimen.

Meng in een grote kom de bloem, het griesmeel, het bakpoeder en het zout. Roer met een garde de droge ingrediënten door. (Je kunt ze ook zeven.) Maak een kuiltje in dit mengsel en voeg het ei, het gistmengsel en de helft van het water toe. Begin met mixen en voeg tegelijkertijd de rest van het water toe. Mix gedurende een minuut of vijf op redelijk hoge snelheid. Dek de kom af met bijvoorbeeld een laagje plastic huishoudfolie of een theedoek en laat een half uur tot een uur rusten. Kijk af en toe hoe het mengsel eruit ziet. Zodra het beslag de structuur heeft van een dikke milkshake is het klaar. Roer het mengsel kort door. Niet te lang, want dan sla je de lucht er weer uit.

Zet een klein koekenpannetje (bij voorkeur met anti-aanbaklaag) op het vuur en laat goed heet worden. Doe een klein beetje boter in de pan en smeer evt. uit met een kwastje. Draai het vuur lager. Doe een flinke lepel beslag in de pan. Zorg dat de hele bodem van de pan bedekt is en dan is het nu wachten tot de gaatjes verschijnen en de pannenkoek langzaam gaart. Als er geen gaatjes verschijnen, dan heeft of het beslag niet lang genoeg gerezen of is de pan niet heet genoeg.

Gringo's (2)

De pannenkoeken worden overigens niet gedraaid, dus je bakt ze maar aan één kant. Je moet dus een beetje uitzoeken wat de juiste temperatuur is om de pannenkoeken te laten garen zónder dat de bodem aanbrandt. Bij mij was dit op een lage tot middelmatige temperatuur. De pannenkoek is klaar als deze aan de bovenkant droog is. Leg de pannenkoeken die klaar zijn apart (bijv. op een bord boven een pan kokend water, zo blijven ze warm). Voeg weer een beetje boter toe aan de pan en beslag. Ga zo door tot het beslag op is.

Serveer de pannenkoekjes warm met wat honing, suiker of ahornsiroop (‘maple syrup’). Je kunt de pannenkoekjes een paar dagen in de koelkast bewaren (of vries ze in). Warm ze op in een droge pan of even in de magnetron, maar van dit laatste worden ze wel wat droog.





Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Gringo's (5)