Snelle tomatensoep

recept snelle tomatensoep bakmuts

Ik hou van makkelijke recepten, ik hou van soep en ik hou ook nog eens van tomaten. Een tomatensoep die je makkelijk zelf maakt, zonder al te veel gedoe, kan dan ook niet ontbreken op mijn site. We kopen ook wel eens van die pakken soep en als ik eerlijk ben doet deze zelfgemaakte tomatensoep (met stukjes tomaat!) niet onder voor zo’n zak veel te dure soep. Ik maak hem vaak als lunchgerecht, maar dit kan prima ook als voorgerecht tijdens het kerstdiner geserveerd worden (ja jongens het is december he 😉 ) of met lekker veel stokbrood en kruidenboter als hoofdgerecht. Ik denk dat je er ook best wel kleine gehaktballetjes aan toe zou kunnen voegen om er een wat meer vullende maaltijdsoep van te maken.

Het meeste werk zit hem het ontvellen van de tomaten. Dit kun je achterwege laten, maar echt, de soep wordt er lekkerder van als je het wel doet! (Anders gaan die velletje zo in de soep drijven en dat vind ik persoonlijk echt niet lekker.)

Probeer voor deze soep wat zoetere tomaten te gebruiken, anders wordt het veel te zuur. Ik gebruik zelf altijd trostomaten of romatomaten. Gebruik in ieder geval niet de allergoedkoopste waterige tomaten die er zijn, want die zijn nogal smakeloos en soms ook zuur.

recept snelle tomatensoep bakmuts




Snelle tomatensoep
Ingrediënten

Voor ongeveer 3 kommen soep

4 tomaten (trostomaten, romatomaten)
– 1 ui
– 1 teentje knoflook (mag ook meer zijn)
– 2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden of basilicum of oregano
– 500 ml gezeefde tomaten/passata zonder extra kruiden of smaakjes
– 250 ml gekookt water
– 1 groentebouillonblokje
– olijfolie om te bakken
– evt. een scheut slagroom

Bereiding

Als je de tomaten eerst gaat ontvellen, doe dan eerst het volgende: breng een pannetje water aan de kook. Kerf de tomaten boven en onder in met een mes en maak een X-vormige inkeping. Doe de tomaten in de pan met heet water en laat 1 à 2 minuten onderdompelen. Giet het hete water af en spoel de tomaten kort onder koud water. Je ziet als het goed is dat het velletje van de tomaat makkelijk loslaat. Pel de tomaten.

Verwijder het kroontje van de tomaten en snijd in blokjes. Snipper de ui. Pel het teentje knoflook en doe in een knoflookpers of hak ‘m fijn als je dat liever wilt.

Doe ongeveer een ruimte eetlepel olijfolie in een pan en bak de ui zacht en glazig op laag vuur. Voeg de knoflook toe en bak een minuutje mee. Voeg de kruiden en de tomaten toe en laat lekker een minuut of 5 bakken met de deksel op de pan.

Roer de passata, het hete water en het verkruimelde bouillonblokje door het groentemengsel. Goed roeren en breng de soep aan de kook. Laat een minuut of 15 zachtjes doorkoken en serveer met bijvoorbeeld croûtons of stokbrood en kruidenboter.

Als je de soep te zuur vindt, voeg dan een scheutje slagroom toe (of een beetje suiker).





Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

recept snelle tomatensoep bakmuts