Kruidenboter

header Kruidenboter

Voor vandaag heb ik weer een simpel basisrecept voor jullie, namelijk: kruidenboter! Hoewel de kuipjes uit de supermarkt ook heerlijk kunnen zijn, gaat er niets boven een smeuïge portie zelfgemaakte kruidenboter. De truc is om van tevoren de boter op te kloppen, waardoor deze een stuk luchtiger is. Eet de kruidenboter bij een stuk vlees, roer een lepeltje door de gekookte sperziebonen of gebruik het als smeersel op versgebakken stokbrood. Hmmm…

Kruidenboter
Ingrediënten

Voor één portie

– 125 gram zachte roomboter (op kamertemperatuur)
– 1 theelepel olijfolie
– ½ eetlepel verse peterselie
– ½ eetlepel verse basilicum
– ½ eetlepel verse bieslook
– 1 teentje knoflook
– een paar druppels citroensap (uit een flesje)
– zout

Kruidenboter I
Bereiding

Zorg ervoor dat de boter erg zacht is. Haal de boter daarom vroeg uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Klop de boter vervolgens met een mixer/keukenmachine gedurende een minuut of 5 à 10 totdat de boter een zachte crème is geworden. Als het goed zal de boter ook iets lichter van kleur worden. Het is even een rotklusje, doordat je regelmatig de boter van de mixer af moet halen, maar je moet er wat voor over hebben om een zachte kruidenboter te krijgen. Roer in de laatste fase van het opkloppen van de boter de olijfolie erdoor. Voeg vervolgens een flinke snuf zout toe.

Hak de verse kruiden fijn en pel het teentje knoflook. Voeg de kruiden en het citroensap toe aan de boter en pers het teentje knoflook erboven uit. Als je geen knoflookpers hebt, kun je deze uiteraard ook heel fijn snijden. Mix of roer de boter nog eens goed door en proef of deze voldoende op smaak is. Bij voorkeur laat je de boter nu nog minimaal twee uur rusten in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Ik heb de boter in plastic gerold en daarna laten opstijven in de koelkast. Je kunt de boter een paar dagen in de koelkast bewaren (niet te lang i.v.m. de verse kruiden). Je kunt de boter ook invriezen voor later gebruik. Handig dus om een grotere hoeveelheid te maken!

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Kruidenboter II