Tips: wat te doen met basilicum?
Deze zomer zaaide ik zaadjes van basilicum in een bak en dit resulteerde in een enorme basilicumplant. Was al die storm, hitte, storm, hitte, etc. toch nog ergens goed voor 😉 Hoewel de plant leuk in de bak staat, kwam ik er door de zwangerschap en de komst van onze dochter niet aan toe om ook daadwerkelijk iets met de plant te doen. Ik ging dus op zoek naar tips om basilicum te bewaren, want helaas: de plant is eenjarig en zal dus komende winter vermoedelijk doodgaan.
Vandaag deel ik daarom met jullie vier ideeën om een basilicumplantje te verwerken, zodat je langer plezier hebt van je zelf geteelde of zelf gekochte basilicum! Twee tips verschenen eerder op mijn site en de andere twee heb ik recentelijk zelf succesvol getest.
1. Invriezen
Dé manier om verse basilicum te bewaren is door deze in te vriezen. Ik deed dit als volgt.
Men neme: een flinke bos basilicumblaadjes (1 kommetje vol) en wat olijfolie. Was de blaadjes en maak ze droog, bijvoorbeeld in een slacentrifuge. Doe de blaadjes in een keukenmachine met een klein beetje olijfolie en hak de blaadjes fijn. Indien je geen keukenmachine hebt, kun je de kruiden uiteraard ook gewoon fijnsnijden. Verdeel de blaadjes over een ijsblokjesvorm en bedek met een klein laagje olijfolie. Bedek de ijsblokjesvorm met een laagje folie en zet in de vriezer. Zodra de basilicum en de olie is bevroren, kun je de blokjes in een apart bakje doen en in de vriezer bewaren. De blokjes kun je gebruiken bijvoorbeeld door de pastasaus of andere warme bereidingen waar je normaal verse basilicum in zou gebruiken.
2. Homemade pesto
Wat ook ontzettend lekker is en leuk om te maken als je (te) veel basilicum hebt, is pesto. Hoe je dit zelf kunt maken lees je hier.
3. Basilicumolie: heerlijk door de dressing
Waar ik zelf erg nieuwsgierig naar was, was deze basilicumolie. De fijngehakte basilicum zorgt ervoor dat de smaak van de basilicum goed in de olie trekt en dit smaakt verrassend lekker door bijvoorbeeld een dressing. Je maakt de olie door een kommetje vol basilicumblaadjes te wassen en de drogen, bijvoorbeeld weer in de slacentrifuge. Vervolgens hak je de basilicum fijn (wederom in de keukenmachine of met de hand). Doe de basilicum in een potje en voeg hier ongeveer 200 ml zonnebloemolie of olijfolie aan toe. Laat de olie een week staan (in de koelkast) en schud dagelijks. Zeef na een week de olie met behulp van een koffiefilter in een glazen potje of fles die je goed kunt afsluiten en klaar is de olie! In de koelkast kun je dit zeker een langere tijd bewaren. Indien je de basilicum niet uit de olie zeeft, moet je de olie binnen twee weken gebruiken.
4. Kruidenboter (of basilicumboter)
Een van mijn favoriete smeersels op een stukje stokbrood blijft toch wel kruidenboter. Eerder deelde ik al het recept voor kruidenboter (lees hier het recept). Als je met een basilicumoverschot zit, kun je volgens die werkwijze ook een heerlijke basilicumboter maken.
Bonustip:
Nog een laatste tip voor mensen die ook zo’n ‘doorgeslagen’ basilicumplant in de tuin/vensterbank/op het balkon hebben staan met een heleboel bloemetjes. Wist je dat je de bloemetjes kunt eten en dat je deze dus eventueel ook kunt verwerken door een salade of als garnering bij een gerecht? Ben je te laat en zijn de bloemetjes al gedroogd? Geen nood. Bewaar de uitgebloeide knoppen. Deze bevatten nieuwe zaadjes, zodat je weer een nieuw basilicumplantje kunt kweken in vensterbank of volgend jaar, in de tuin of op het balkon.
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.