Karamelsiroop (+ recept voor karamel latte!)

Zelfgemaakte karamelsiroop recept van Bakmuts

Zelf karamelsiroop maken is ontzettend makkelijk. Je hebt er vrij weinig voor nodig en je maakt er makkelijk een grote hoeveelheid van. Daarnaast is de siroop erg lang houdbaar door de grote hoeveelheid suiker. In principe is het een kwestie van zelf karamel maken en dat mengen met heet water. Ik doe de siroop in de koffie, maar je kunt het ook bijvoorbeeld over de pannenkoeken gieten. (Het is wel een dunne siroop trouwens, verwacht geen karamelsaus.)

De flesjes siroop zijn leuk om cadeau te geven met een verjaardag of kerst bijvoorbeeld! Versier het flesje bijvoorbeeld met een mooi lintje of label en pak het in met wat ingrediënten om er een heerlijke karamel latte van te maken. Als extraatje post ik helemaal onderaan daarom mijn versie van een heerlijke koffie met karamelsiroop en slagroom (scrol dus even verder als je daar benieuwd naar bent!) Schrijf het recept over op een kaartje om het bij het karamelpakketje te voegen. (Leuk idee toch? ;-))

Zelfgemaakte karamelsiroop recept van Bakmuts
Karamelsiroop
Ingrediënten

Voor 1 flesje siroop van ongeveer 250 ml (je kunt het makkelijk verdubbelen)

– 200 gram kristalsuiker
– 50 ml koud water
– 150 ml gekookt water
– extra: het is voor het maken van dit recept wel handig om een suikerthermometer te hebben om de siroop te maken, maar het hoeft niet.

Zelfgemaakte karamelsiroop recept van Bakmuts
Bereiding

Meng in een pannetje 200 gram kristalsuiker met 50 ml water. Breng al roerende aan de kook. Stop met roeren zodra het kookt. Heb je een thermometer? Laat de karamel nu een temperatuur bereiken van 170 graden. Heb je geen thermometer: kijk dan goed naar de kleur. Als de karamel goudgeel is, kun je het van het fornuis halen.

Nu gaan we de karamel en 150 ml heet (kokend) water samenvoegen. Ik raad je aan om voor de zekerheid iets van ovenwanten aan te doen, want de karamel is heel heet. Ook heel belangrijk: je giet de karamel VOORZICHTIG bij het water en niet andersom! Roer goed door en gebruik eventueel een garde om alle klontjes eruit te krijgen.

Doe de siroop in een gesteriliseerde fles*, sluit de fles goed af en laat afkoelen. De siroop is lang houdbaar. Eenmaal geopend bewaar ik het zelf in de koelkast.

Een flesje of potje kun je steriliseren door het bijv. tien minuten in kokend water te leggen en daarna op een schone doek te laten drogen.

Karamel latte met zelfgemaakte karamelsiroop recept van Bakmuts
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Zelfgemaakte karamelsiroop recept van Bakmuts