Koekjes met gemengde noten

Koekjes met gemengde noten en pinda's - recept van Bakmuts

Ik had nog een open zak met gemengde noten in de kast liggen met daarnaast een open zak pinda’s. Aangezien we verder niet veel noten eten, bedacht ik me dat het wel lekker zou zijn om ze te verwerken in een koekje. Ik speurde wat rond op het internet en werd uiteindelijk geïnspireerd door dit recept van Epicurious. Een simpel recept en met een heerlijk bros notenkoekje als resultaat. Je bakt eerst een grote vierkante koek en als de koek net uit de oven komt, snijd je deze voorzichtig in repen. Na afkoelen heb je heerlijke knapperige rechthoekige koekjes.

Het leuke is dat je voor dit recept gewoon gezouten noten kunt gebruiken. Hou je niet zoveel van zout dan kun je natuurlijk ook ongezouten noten gebruiken. Wil je juist wel zout en heb je alleen ongezouten noten? Geen probleem: dan voeg je bij het bestrooien van de noten met suiker ook wat zout toe. Bij ongebrande noten is het trouwens wel fijn om ze eerst even in een droge* koekenpan te bakken (tot ze gaan geuren). Dat komt de smaak zeer ten goede!

*Met droge pan bedoel ik zonder olie of boter.

Koekjes met gemengde noten en pinda's - recept van Bakmuts
Koekjes met gemengde noten en pinda’s

Voor ongeveer 18 koekjes

Ingrediënten

– 115 gram zachte roomboter
– 130 gram bloem
– 1/2 theelepel vanille-extract
– 65 gram fijne kristalsuiker + 1 eetlepel extra
– 75 gram gemengde (gezouten) noten (bij ongezouten noten kun je evt. een snuf zout toevoegen aan de eetlepel suiker)
– 25 gram (gezouten) pinda’s

Bereiding

Hak de noten en de pinda’s grof en zet opzij. Heb je ongebrande noten, dan kun je deze eerst nog even in een droge koekenpan bakken tot ze gaan geuren.

Meng vervolgens de boter en de suiker tot een egaal mengsel. De boter dient hiervoor zacht te zijn, zodat je dit met de hand kunt doen. (Een mixer is niet nodig.) Voeg vervolgens de bloem en het vanille-extract toe. Meng alle ingrediënten goed en kneed het mengsel tot een deeg. Kneed niet te lang, want dat is voor dit deeg niet nodig.

Bekleed een bakplaat met wat bakpapier en leg het deeg hierop. Vorm met je handen een vierkant van ongeveer 20×20 centimeter. Verdeel de gehakte noten en pinda’s over het deeg en druk iets aan zodat de noten goed blijven liggen. Laat het deeg nu eventjes opstijven in de koelkast (20-30 minuten). Past je bakplaat niet in de koelkast? Pak dan alleen het bakpapier met het deeg en leg dit in de koelkast.

Bestrooi de plak koek met een eetlepel suiker (evt. gemengd met een snuf zout als je ongezouten noten hebt gebruikt en je toch het zoutige toe wilt voegen). Bak de koek vervolgens in ongeveer 20-25 minuten af in de oven op 175 graden conventioneel (160 graden hetelucht).

Haal de bakplaat uit de oven en snijd de plak in 18 repen (6×3) en laat afkoelen. Je kunt de randen recht maken door hier ook een reep vanaf te snijden. Na afkoelen heb je mooie rechthoekige koekjes. (Ze kruimelen wel flink overigens, dus maak je niet druk als ze niet allemaal even mooi rechthoekig zijn geworden, dat waren de mijne ook niet!)

In een afgesloten bakje of koektrommel blijven ze een paar dagen goed.

Koekjes met gemengde noten en pinda's - recept van Bakmuts
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Koekjes met gemengde noten en pinda's - recept van Bakmuts