Luchtige ‘wolken’cake

luchtige-wolkencake_3

Een hele tijd geleden vertelde iemand mij dat je zelf een wolkencake (jullie kennen hem vast wel) kunt maken door de boter te vervangen door opgeklopte slagroom. Niet alleen krijg je hierdoor een hele luchtige cake, maar ook bevat deze een stuk minder vet aangezien slagroom minder vet is dan roomboter.

Aangezien ik verder geen recept had, ben ik zelf maar wat gaan experimenteren in de keuken en daar kwam dit recept uit. Ik hield mijn eigen basisrecept voor cake aan en heb ook echt alleen de boter vervangen door opgeklopte slagroom. De cake wordt inderdaad heel luchtig en niet droog. Hij komt wat gekruimeld uit de vorm (daarom heb ik hem omgedraaid voor de foto’s, niet verder vertellen ;)) maar de cake blijft geschikt om nog verder te vullen met bijvoorbeeld jam of Zwitserse room. Ik vind deze cake een prima “light”-variant op de roombotercake (en ja, “light” is hier relatief ;))

luchtige-wolkencake_2
Luchtige ‘wolken’cake
Ingrediënten

Voor één cake

– 4 eieren
– 250 gram suiker
– 250 ml slagroom
– 250 gram bloem
– 2 theelepels bakpoeder
– snufje zout
– rasp van 1 citroen of 2 theelepels vanille-extract
– extra nodig: een springvorm van 26 cm (bijvoorbeeld deze of gebruik een gewone cakevorm *)

luchtige-wolkencake_1
Bereiding

Klop de eieren met de suiker tot deze lichtgeel en lobbig is geworden. Dit kan zeker 5-10 minuten duren. Voeg vervolgens de citroenrasp toe en spatel voorzichtig de bloem met het bakpoeder en het zout lepel voor lepel door het beslag. (Maak achtjes (de vorm acht) om de bloem goed te verdelen.

Klop in een andere kom de slagroom stijf. Je moet de kom ondersteboven kunnen houden zonder dat de room uit de kom valt. Spatel de slagroom op dezelfde manier als de bloem voorzichtig door het beslag.

Vet een bakvorm goed in en bekleed de bodem met bakpapier. Mijn ervaring is dat de cake nogal aan de vorm plakt. Giet het beslag in de vorm.

Bak de cake net onder het midden op 175 graden (of 160 graden hetelucht) in ongeveer een uur af. Controleer na 45 minuten met behulp van een houten prikker hoe het met de cake is. Als de cake nog niet gaar is, maar wel al donker qua kleur, dek de cake dan af met wat aluminiumfolie.  Laat de cake afkoelen en stort op een bord of taartplateau. Je kunt de cake vervolgens nog vullen of versieren naar wens. Op de foto hieronder heb ik de cake gevuld met deze pruimenjam.

luchtige-wolkencake_4
BewarenWil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

* Dit is een affiliatelink. Mocht je via deze link een product aanschaffen, dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niks extra’s en ik gebruik het om de hostingskosten van deze website te betalen 🙂

Bewaren