Sinaasappeltoetje

Sinaasappeltoetje met mascarpone en chocola recept bakmuts

Onlangs volgde ik een fotografiecursus aan de Volksuniversiteit om te leren hoe ik kan omgaan met een spiegelreflexcamera. Voor de cursus moesten wij een eindopdracht kiezen en uiteraard moest ik ‘iets met eten’ doen. Het werd een reeks van zoete desserts en gebakjes waarvan het onderstaande recept er één van is. Het is een simpel, maar heerlijk toetje van sinaasappels, mascarpone en pure chocolade.

Sinaasappeltoetje
Ingrediënten

Voor 4 personen

350 ml. versgeperste sinaasappelsap
8 gram gelatine of gebruik +/- 3 gram agar agar als vegetarische optie
2 eetlepels suiker
50 gram mascarpone
10 gram fijne tafelsuiker
1 theelepel vanillesuiker
Geraspte pure chocolade naar smaak

Sinaasappeltoetje met mascarpone en chocola recept bakmuts
Bereiding

Leg allereerst de gelatineblaadjes in een badje van koud water en laat dit vijf minuten staan. De gelatine zal dan vocht opnemen waardoor het zacht wordt.

Sinaasappelgelei
Vervolgens gaan we verder met het sinaasappelgedeelte. Zorg ervoor dat je een aantal sinaasappels hebt uitgeperst voor de jus. Ik had ongeveer 6 (kleine) perssinaasappels nodig. Verwarm de sinaasappelsap samen met de suiker in een pannetje. Als je sap uit een pak gebruikt, zou ik adviseren extra suiker toe te voegen, omdat dit vaak zuurder is (tenzij je lekker vindt natuurlijk!) Als de suiker is opgelost, kun je eventueel twee eetlepels (of naar smaak) een sinaasappellikeur toevoegen (bijv. Licor 43). Roer het mengsel nog even goed door en haal het vervolgens van het vuur.

Inmiddels zal de gelatine zacht zijn geworden en kun je deze uit het badje halen. Knijp de blaadjes nog even goed uit en voeg ze daarna toe aan het sinaasappelmengsel. Roer nog eens goed en klaar is de gelei! Mocht je liever agar agar gebruiken, volg dan de volgende instructies: laat de sinaasappelsap op het vuur staan en voeg de agar agar toe. Goed doorroeren en laat de vloeistof een minuutje doorkoken.

Ik heb de vloeistof in vier champagneglazen gedaan en vervolgens af laten koelen. Eerst even op het aanrecht en vervolgens in de koelkast. Na een aantal uren zal de gelei stijf zijn. Let op: agar agar verliest zijn bindkracht na een aantal uren, dus maak dit toetje dan niet te lang van tevoren klaar. We gaan dan verder met de topping.

Mascarponevanillecrème
Klop de mascarpone los met een vork tot het meer de structuur van een crème krijg. Voeg beide suikers toe en roer alles nog eens goed door. Als het goed is, smaakt de crème ongeveer naar vanillesoftijs. Je kunt de crème nu op de sinaasappelgelei scheppen. Ik heb daarvoor een spuitzak gebruikt om te voorkomen dat de glazen vies werden.

Tot slot kun je nog een blokje pure chocolade raspen en over de vanillecrème strooien en is je toetje klaar om geserveerd te worden. Simpel, snel en heerlijk!