Vanillesiroop

Header_Vanillesiroop

Ik hoor jullie haast denken ‘daar heb je haar weer met haar vanille’. Na de vanillesuiker en het vanille-extract, was ik nu op zoek naar een simpele manier om zelf vanillesiroop te maken. Ter vervanging van het extract (waarin alcohol zit en niet iedereen nuttigt dit) en ook omdat het heerlijk smaakt. Mijn eerste testversie was ontzettend lekker, maar bleef helaas niet lang goed. Ik weet niet of het komt doordat ik de vanillepeulen in de siroop had laten zitten, of misschien had ik de flessen niet goed genoeg gesteriliseerd, dus in deze versie heb ik in ieder geval de vanillestokjes eruit gehaald en de smaak is er absoluut niet minder om.

Het recept is weer ontzettend makkelijk en je maakt snel een grote hoeveelheid. Daarnaast is het een goedkoop alternatief voor de bizar dure siropen die je in de winkel vindt. Veel suiker, een gelijke hoeveelheid water, een vanillestokje en een snufje zout en that’s it. Het zout zou je zelfs weg kunnen laten. In de winkel wordt rustig € 5,- tot € 10,- voor een klein flesje gevraagd en dan is er volgens het etiket niet eens gebruik gemaakt van echte vanille. De knieperd in mij vindt het dus een veel beter plan om zelf siroop te maken, die bovendien ook nog eens veel lekkerder smaakt.

Gebruik de siroop door baksels (in plaats van de welbekende vanille-aroma), giet een scheutje door een bak koffie, leef je uit met cocktails waarin je deze siroop verwerkt, giet een beetje siroop over warme pannenkoeken of geef het weg als cadeautje (voor de kerst?).  Genoeg mogelijkheden dus om van je al snel veel te veel gemaakte siroop af te komen!

Nog wat extra opmerkingen over het recept: Ik gebruikte bruine basterdsuiker om een mooie donkere siroop te krijgen. Je kunt de hoeveelheid bruine suiker ook verminderen of zelfs helemaal weglaten. Gebruik in plaats daarvan extra witte kristalsuiker. (Let op: de verhouding suiker:water moet gelijk blijven.) Aan de smaak doet het namelijk niets; het was voor mij puur voor de kleur.

Vanillesiroop
Ingrediënten

Voor ongeveer 1 liter

– 400 gram kristalsuiker
– 100 gram bruine basterdsuiker
– 500 ml water
– 1 vanillepeul
– een snufje zout

Extra nodig:
– Een of meerdere gesteriliseerde flessen

Vanillesiroop_3
Bereiding

Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg er met een mesje uit. Doe het stokje samen met het merg in een pannetje. Voeg beide suikers hier aan toe, samen met een snufje zout en het water. Roer een keer goed door en verwarm het mengsel op een laag vuur. De suiker zal langzaam smelten en de smaken van de vanille zullen langzaam in het water trekken. Laat een minuut of tien heel zachtjes doorkoken en roer zo nu en dan. Laat het mengsel daarna iets afkoelen.

Verwijder het vanillestokje en zeef de siroop. Ik doe dit door de siroop door een trechter te laten lopen waarin ik een koffiefilter heb gedaan. Het merg uit de vanille zeef je er op deze manier uit en je houdt een mooie heldere siroop over. Neem een gesteriliseerde fles of pot en vul deze met behulp van een trechter. Sluit de flessen en bewaar in de koelkast.

De siroop is – mits je gesteriliseerde flessen gebruikt – ongeveer drie maanden houdbaar. Na openen is de siroop nog beperkt houdbaar (in de koelkast!).

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Vanillesiroop_1

Bewaren