Tzatziki

Tzatziki of komkommersalade recept van Bakmuts

Sinds we een tuin hebben zijn we steeds meer bezig met het zelf kweken van groenten en kruiden. Zo staat de keuken vol met kruiden en hebben we een paar potten met paprikaplanten buiten staan. Ook een komkommerplant ontbreekt niet in de collectie en jeetje, wat groeit die plant hard! Ook de komkommers die er vanaf komen groeien als kool. Zo zaten we dus laatst met een schaal vol komkommers en bedacht ik me dat het wel lekker zou zijn om bij de hapjes van de barbecue tzatziki (een soort komkommersalade) te eten. Ik ging op internet op zoek naar een lekker recept en dat is gelukt! Ik maakte Nancy’s Easy Tzatziki en die is om je vingers erbij op te eten zo lekker.

Ik had voor onszelf het recept gehalveerd, omdat twaalf porties mij wat veel leek voor twee personen. Desondanks is alles opgegaan en baalden we dat ik niet meer had gemaakt haha. Ik heb verder geen aanpassingen gedaan aan het recept en dat komt niet vaak voor! Dus, mocht je gedurende deze komkommertijd nog trek hebben in tzatziki, dan raad ik je dit recept aan.

P.S. Dit smaakt ook uitstekend op een boterham als een komkommersalade 🙂

Tzatziki of komkommersalade recept van Bakmuts
Tzatziki
Ingrediënten

Voor een flinke hoeveelheid

– 5 volle eetlepels Griekse yoghurt*
– 1 tot 1,5 grote komkommer of 4 kleintjes (formaat dat ik had, was ongeveer 15-20 cm lengte)
– 1 theelepel zout + optioneel extra naar smaak
– Snuf zwarte peper
– 1 eetlepel olijfolie
– 2 theelepels witte wijnazijn
– 1 eetlepel limoensap (vers of kant-en-klaar)
– 2 geperste teentjes knoflook
– 1 theelepel gedroogde dille (of vervang door 2 theelepels verse)

* Je kunt de Griekse yoghurt eventueel vervangen door gewone yoghurt. Laat de yoghurt dan minimaal een uur uitlekken in een schone theedoek die je in een zeef legt. Je moet dikke yoghurt hebben om de tzatziki te kunnen maken.

Tzatziki of komkommersalade recept van Bakmuts
Bereiding

Schil de komkommers en halveer ze in de lengte. Verwijder de zaadlijsten, bijvoorbeeld met behulp van een lepeltje waarmee je de komkommers uitholt. Rasp de komkommers. (Ik heb de grove kant van de rasp gebruikt.) Doe de komkommerrasp in een zeef of vergiet en roer 1 theelepel zout erdoor. Laat de komkommer nu een uur lang staan. Het zout zal ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk vocht uit de komkommers wordt onttrokken.

Knijp de komkommers met je handen uit en dep eventueel nog droog. Er moet zoveel mogelijk vocht uit de komkommers komen. Meng vervolgens de rasp met alle overige ingrediënten, behalve de yoghurt. Roer alles goed door en voeg de yoghurt toe. Breng de tzatziki eventueel nog verder op smaak met wat zout.

Laat de tzatziki nu bij voorkeur nog minimaal een uurtje trekken in de koelkast. Zo komt het gerecht nog beter op smaak.

Eet de tzatziki met vlees of falafel. Lekker voor bij de barbecue of een avondje gourmetten!

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Tzatziki of komkommersalade recept van Bakmuts