Bloemkoolsoep met komijn

Van het regenachtige weer van de laatste tijd krijg ik altijd spontaan zin in gerechten als soep en stoofpotjes. Deze bloemkoolsoep past daar dan ook perfect bij! Ik at de soep als lunch, maar je kunt hem ook prima ’s avonds eten. Dan zou ik er wel nog wat (stok)brood met veel aïoli bij eten. Het recept is supersimpel, dus je hebt wat mij betreft geen excuus om deze soep niet te proberen! Behalve als je geen bloemkool lust natuurlijk..  😉

Bloemkoolsoep met komijn
Nodig
Voor 3-4 kommen soep

– ongeveer 500 gram bloemkool
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 aardappel van gemiddelde grootte
– 750 ml groentebouillon*
– 1 theelepel gemalen komijn
– peper en zout naar smaak

* Ik gebruikte 1 bouillonblokje en 750 ml heet water; extra zout je kun je later toevoegen


Bereiding
Maak de bloemkool schoon en snijd in stukken. Je hoeft je niet te beperken tot de roosjes. Alle – behalve het groen natuurlijk – kan in de soep. Schil de aardappel en snijd in stukken.

Snipper de ui en fruit deze in ongeveer een eetlepel (olijf)olie totdat ze glazig ziet. Pers twee teentjes knoflook boven de uien uit en bak een minuutje mee. Voeg de bloemkool en de aardappel toe en laat deze nog eens een minuut of vijf meebakken. Voeg de komijn toe aan de groenten en roer alles goed door. Giet de bouillon bij de groenten. De groenten moeten nét onder water staan. Dit zorgt ervoor dat je straks een heerlijke dikke soep krijgt. Misschien moet je iets meer of minder bouillon gebruiken.

Breng aan de kook en laat alles een minuut of dertig rustig koken. Controleer even of er niet te veel vocht ontsnapt. Voeg dan eventueel nog wat water toe. Pureer de soep helemaal glad, dit kan best even duren, en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over de kommen en bestrooi met nog wat peper.