Basisrecept voor tomatensaus

Zelfgemaakte tomatensaus recept van Bakmuts

   
Vandaag deel ik met jullie mijn basisrecept voor tomatensaus. Het valt me op dat veel mensen nog altijd snel grijpen naar een kant-en-klaarsaus uit de supermarkt, terwijl het zoveel lekkerder (en makkelijk!) is om je eigen saus klaar te maken. Ik gebruik deze saus echt voor van alles, pasta’s, lasagna, pizza’s, etc. Daarnaast kun je er heel makkelijk je eigen twist aan geven. Een aantal tips hiervoor kunnen jullie onderaan de post lezen. Ik hoop dat ik hiermee wat mensen kan inspireren om ook een zelf een tomatensaus te maken, want ik eet al jaren niets anders dan zelfgemaakt.

Zelfgemaakte tomatensaus recept van Bakmuts

Basisrecept voor tomatensaus

Ingrediënten

Voor ruim 500 ml. tomatensaus

– 1 ui (gesnipperd)
– 1 tot 2 teentjes knoflook (geperst)
– 2 tomaten – in blokjes
– 1 pak gezeefde tomaten (500 ml)
– peper en zout
– 1 theelepel (gedroogde) kruiden: Italiaanse kruiden, basilicum of oregano
– 2 theelepels groene pesto

Bereiding

Snipper de ui en pel het teentje (of de teentjes) knoflook. Verhit een beetje olijfolie in een (hapjes)pan. Zodra de olie goed heet is, voeg je de gesnipperde ui toe. Let op dat daarbij niet je ui verbrandt. Voeg de knoflook toe en laat even bakken.

Ondertussen kun je de tomaten in blokjes snijden en dit toevoegen aan de ui en de knoflook. Laat de tomaten een minuut of vijf meebakken en voeg 500 ml. gezeefde tomaten (passata) over de groenten. Roer alles goed door en voeg de kruiden toe, breng op smaak met peper en zout. Tot slot roer je twee theelepels pesto door de saus. Het geheel laat je nog zo’n 10 – 15 minuten op een laag vuur pruttelen en dan is je tomatensaus klaar!

Zelfgemaakte tomatensaus recept van Bakmuts
Variaties

Bij dit recept is het makkelijk mogelijk om ingrediënten toe te voegen en op zo’n manier te variëren dat er allerlei verschillende smaken gecreëerd kunnen worden. Hieronder volgen een aantal variaties die ik zelf regelmatig toepas.
– Gehakt (250 gram): toevoegen nadat de uien zacht zijn geworden.
– Kipfilet in blokjes (250 gram): kip bak ik altijd als eerste, daarna voeg ik pas de ui toe.
– Een aantal gedroogde tomaten – fijngesneden: toevoegen tegelijkertijd met de tomaten.
– In plaats van (of extra bij) de tomaten kun je extra groenten toevoegen zoals courgette, aubergine en/of paprika.
– Cayennepeper, sambal of een “echte” peper voor een beetje pit: naar smaak toevoegen op het moment dat je de kruiden toevoegt.

Toepassingen

Gerechten die ik klaarmaak met deze tomatensaus als basis:
– Pasta: ik kook voor 2 personen 140 gram volkoren pasta, voeg de saus toe en bestrooi met geraspte kaas.
– Lasagna
– Basis voor pizza’s

Bewaren

Als je niet alle saus in één keer gebruikt, laat deze dan afkoelen, giet over in een bakje en vries hem in. Laat de saus op de ochtend voor gebruik ontdooien en ’s avonds hoef je de saus enkel op te warmen voor gebruik, ideaal!


Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Zelfgemaakte tomatensaus recept van Bakmuts